Кирил Цветанов и Тодор Георгиев, "Майлстоун Системс": Сигурност за потребителите още преди да включат камерите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 June 2024 11:08 >
Кирил Цветанов и Тодор Георгиев, "Майлстоун Системс": Сигурност за потребителите още преди да включат камерите
Кирил Цветанов (вляво) и Тодор Георгиев
Текстът е публикуван в бр. 4 (44) на списание Business Global

Във всеки брой на BGLOBAL сверяваме часовниците си с мениджърите на водещи компании по важни за българското общество и икономика теми. Водени сме от разбирането, че това са хората, които са в основата на развитието на страната и техният глас трябва да се чува по-често. Този месец попитахме представителите на бизнеса:

Колко важна е киберсигурността за Вашия бизнес и как я осигурявате?

Потърсихме мнението им, за да разберем в какви мерки за превенция на кибератаки инвестират и разполагат ли с необходимите специалисти и технологии за целта.

Тодор Георгиев, специалист „ИТ операции“,
Кирил Цветанов, мениджър „Сигурност и инциденти“ в „Майлстоун Системс“

Кирил Цветанов: След повече от 25 години опит в областта на видеомениджмънта и IP базирано видеонаблюдение, в „Майлстоун“ осъзнаваме, че за да предоставим иновативни решения за подобряване на безопасността на нашите клиенти, киберсигурността трябва да бъде основен приоритет.

Затова се грижим за сигурността на нашите потребители много преди да свържат и включат своите камери, а целият процес започва още от създаването на продукта ни – XProtect. Като мениджър на отдела Security and Incident Response в „Майлстоун Системс“, аз  и моят екип сме отговорни за критичната IT инфраструктура на компанията. Нашата цел е да гарантираме безпроблемното функциониране на всички системи, които софтуерните ни инженери ползват, за да доставим сигурно и навреме всяка нова версия на XProtect.

От хардуерните устройства, които ползваме в офисите ни, до облачните услуги – нашият подход към киберсигурността е внимателно разработена и доказала се комбинация от проактивни и реактивни действия. Тази стратегия не само ни помага да предотвратим атаки, но и да сме гъвкави и адаптивни в сферата на киберсигурността.

Тодор Георгиев: Редовното обновяване на софтуера, оборудването и мониторингът са само част от усилията, които полагаме, за да предотвратим инциденти. Инвестираме време в работа с колеги от различните екипи, за да помогнем с имплементирането на добри практики за неща, които лесно могат да бъдат пропуснати или забравени. Например използването на лесни за догатване пароли, съхраняването им в незащитени файлове, дори случайното кликване на phishing имейл. Една среда е толкова сигурна, колкото е сигурно нейното най-слабо звено – а нашата цел е да идентифицираме тези звена преди всички останали и да се погрижим да бъдат отстранени.

Кирил Цветанов: Нашият екип на този етап се състои от 13 специалисти, които наблюдават IT инфраструктурата на „Майлстоун“ 24/7. Относно технологиите – работим с продукти на водещите технологични лидери, които са се доказали на пазара и са достъпни и лесни за употреба.

Тодор Георгиев: Основната поддръжка на средата се случва с помощта на членовете на екипа. Също така работим и с партньори, които ни помагат да филтрираме и анализираме голямото количество от събития, които се регистрират в различните ни системи за сигурност. Често се възползваме и от консултантски услуги, които ни помагат да подобрим съществуващата среда.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ