Трансформациите и иновациите са ключът към справянето с предизвикателствата

Отговорното и устойчиво развитие на страната бе основна тема на шестата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 June 2022 17:14 >
Трансформациите и иновациите са ключът към справянето с предизвикателствата
В дискусията участваха Антон Панайотов, заместник-председател на БФБЛ и управител на „Аларик Секюритис“,Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, Максим Бехар, член на УС на БФБЛ и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Флоранс Робин, посланик на Франция, Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.
Трансформациите и иновациите са ключът към справянето с  предизвикателствата, стана ясно по време на срещата на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланиците, която се проведе за шеста поредна година. Ексклузивното събитие по традиция събира високопоставени представители на общността на отговорния бизнес, дипломатическия корпус и изпълнителната власт, като мотото тази година бе „България 2022: иновации за успех“. С дискусията Форумът цели да предостави ефективна платформа за диалог по актуални въпроси за икономическото и обществено развитие на страната. Официални гости бяха вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и Десислава Бонева, заместник-министър на иновациите и растежа. Дипломатически партньор тази година бе френската посланичка Флоранс Робин. Участие в срещата взеха висши дипломати от над 25 страни, както и топ мениджъри на над 45 водещи компании членове и партньори на БФБЛ, които имаха възможност да обменят идеи, опит и добри практики.

Отговорното и устойчиво развитие на страната бе основна тема на дискукията. Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян заяви при откриването: „Живеем във време на предизвикателства – светът се променя из основи, а България е част от този процес и има добри възможности да развие своя потенциал. Ще издържим на днешните изпитания, ако действаме на базата на споделени ценности, отговорност, разум и ясна визия за бъдещето на страната ни“.

Максим Бехар, член на УС на БФБЛ и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, който бе и модератор на срещата, посочи, че Българският форум на бизнес лидерите от самото си създаване през 1998 г. работи за това да привлича инвестиции и да подобрява бизнес средата, за да осигури възможности за развитие и достоен живот в България.

Годишната среща на бизнеса с чуждестранните посланици е събитие, което БФБЛ по традиция организира в сътрудничество с един дипломатически партньор. Тази година това бе Флоранс Робин, посланик на Франция – страната, която в последните 6 месеца е ротационен председател на Съвета на ЕС. В речта си на тема „Иновации за успех“ тя акцентира върху множеството проекции на иновативното мислене – от информационните технологии и сигурността през системата на образованието и веригите на производство и доставка до изграждането на справедливо и солидарно общество. Днешните предизвикателства налагат на страните в ЕС да търсят и прилагат новаторски подходи, за да трансформират бизнес модели, да намират алтернативни източници на суровини и материали и да осигуряват социална кохезия, каза Флоранс Робин.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, подчерта основната цел на министерството – финансова стабилност, насочване на средства за важни социални сфери като здравеопазване, образование, пенсии и подкрепа за семействата, както и осигуряване на благоприятни условия за бизнеса. Въпреки всички предизвикателства сме свидетели на ръст на износа, на индустриалното производство и нарастващ интерес към инвестиции в страната, добави той. Вицепремиерът отговори на множество въпроси, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на еврото и ролята на България в общоевропейските процеси. „Европа е призвана да действа заедно и България ще изиграе полагащата й се роля в този процес“, каза той.

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, представи предприетите ефективни мерки за стимулиране на инвестициите, стартирането и развитието на бизнес в България. Той акцентира върху политиките за насърчаване на обмен между изследователските и научни центрове и производствените предприятия.

Активно участие в разговора взеха също Антон Панайотов, заместник-председател на БФБЛ и управител на „Аларик Секюритис“, Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на „Лидл България“, Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“, Стамен Банковски, главен изпълнителен директор на „Астелас“, и Петър Кемалов, директор „Корпоративно развитие“ на Българска фондова борса.

В последвалата дискусионна част дипломатическият корпус и бизнес лидерите разговаряха за стъпките, необходими за успешното развитие на българската икономика и общество. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ