Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2023 10:39 >
Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“
Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“
През учебната 2022-2023 г. 34 училища и детски градини включиха успешно екологични теми в учебната си програма в рамките на съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“ – „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“. 34 от общо 50 регистрирани учебни заведения завършиха седемте стъпки на обучението и получиха своя „Зелен флаг“. В програмата се включиха 1 390 учители, 15 078 ученици и 869 членове на Екокомитети, сред които ученици, учители, родители, местни власти и партньори. Наградените учебни заведения заявиха своя общ ангажимент за устойчиво бъдеще като издигнаха в един и същи час всички 34 зелени флагове.

Основна цел на инициативата „Влез в зеления кръг“ е мащабното въвеждане на екообразованието в България по методологията на световната програма „Екоучилища“.

„Вярваме, че съзнанието за отговорност към природата се изгражда от ранна възраст, затова и инициативата „Влез в зеления кръг“ заема ключово място в стратегията за устойчиво развитие на „Девин“. Намерихме партньори в лицето на БД „Син флаг“ и обединихме усилия чрез „Екоучилища“, давайки своя национален принос към развитието на един успешен модел за екологично образование. Каузата си заслужава: за да я има планетата утре!“, споделя Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

Проектът „Влез в зеления кръг“ стартира през октомври 2022 година с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. Инициативата полага основите на положителната промяна, която носи ползи не само за децата, но също за техните родители и за обществото като цяло. Доказателство за мащаба и важността на програма „Екоучилища“ е и първото място, с което проектът „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“ беше отличен в категория „Образователна идея“ по време на деветото издание на Годишните награди на b2b Media.

През есента на 2022 година 52 български училища и детски градини се включиха в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“, а в пролетните Глобални дни за действие през април 2023 година участваха 68 родни учебни заведения. В рамките на Глобалните дни на действие учители и ученици реализират дейности, свързани с опазването на околната среда, като така демонстрират как индивидуалните действия, независимо колко малки изглеждат, могат да доведат до впечатляваща положителна промяна. В световен мащаб участваха 1700 училища, а България зае 5-о място по брой участници, които за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност.

Инициативата на „Девин“ и БД „Син флаг“ „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“ ще продължи своята мисия и през новата учебна година, следвайки целта да изгради най-голямата мрежа от „Екоучилища“ на Балканите и да подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазването на околната среда. 

Училищата и детските градини, които желаят да станат част от инициативата, могат да се регистрират на този линк.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ