Презареждане с Камелия Славейкова

Плановете, които имаме днес, ще трябва да се променят, така както се променят обществото и нашите клиенти, казва изпълнителният директор на Shell България ЕАД

Пламен Енев
Пламен Енев / 20 February 2021 19:17 >
Презареждане с Камелия Славейкова
Източник: Тони Тончев
Камелия Славейкова
Зеленият курс на Европа заплаха или възможност е за компаниите от бранша?

Ние приветстваме Зелената сделка на Европейския съюз. Тя е отличен пример за мерките, които светът трябва да предприеме, за да се справи с промените в климата. Shell подкрепя  целта на ЕС  за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

Тази цел изисква решителни политически мерки за намаляване на емисиите с по-бързи темпове във всички сектори едновременно и за подпомагане на конкурентоспособността на ЕС. От своя страна Shell има амбицията да стане енергийна компания с нулеви нетни емисии най-късно до 2050 г., в синхрон с нагласите на обществото и нашите клиенти. Ще работим за това по три направления. Първата цел, която си поставяме, е да постигнем нулеви нетни емисии при производството на нашите продукти. Втората ни цел е да намалим въглеродните емисии от продуктите, които продаваме. Това означава повече продажби на водород, биогорива, електроенергия от възобновяеми източници. И накрая, като доставчик на енергия, ще работим съвместно със секторите, които потребяват енергия – авиацията, корабоплаването, тежкотоварните превози и пр. Ще им помагаме да намерят своя път до нетната нула. Нашите амбиции означават съвместна работа по

невиждани досега начини

и мащаби. Плановете, които имаме днес, ще трябва да се променят, така както се променят обществото и нашите клиенти.

Какви качества са нужни, за да се ръководи бизнес в силно конкурентен и регулиран сектор, какъвто е търговията с горива на дребно?

Търговията с горива на дребно в България се развива в силно конкурентна среда и в основата ѝ са пазарни принципи, търсенето и предлагането. За да се ръководи този бизнес, се изискват редица качества. На първо място бих поставила способността да се ръководи този бизнес по честен, етичен и отговорен начин, спазвайки съответните европейски и местни регулации. Това е основен приоритет в нашата компания и строго се следи за неговото спазване както на високите, така и на по-ниските управленски нива. Нужна е и устойчивост на хората, които ръководят този бизнес, защото той често е обект на многобройни предизвикателства. Важни качества са също така и уменията да се познават добре поведението и нагласата на клиентите и да се търсят решения, които да отговарят на променящите им се нужди, както и умело и навременно да се демонстрират конкурентните предимства на компанията.

Да работиш за глобален бранд има много предимства, но вървят ли с това и големи отговорности и предизвикателства?

Да работиш за бранд, който не само е глобален, но и е на водещо място в класацията на световните брандове в сектора „нефт и газ“ и е със стойност от

47.5 млрд. щатски долара

наистина носи своите предимства, но и наред с това поражда големи отговорности. Всички, които работим за този бранд, сме отговорни да постигнем целите, които си поставяме с неговото ползване, и обещанията, които поемаме към нашите клиенти. Това е начинът, по който ще продължим да печелим и да засилваме доверието в Shell. Наясно сме, че очакванията на клиентите са още по-високи към такъв бранд, че те гледат под лупа дейността на компанията и това дали следваме ежедневно нейните ценности и основна цел. В днешния свят на високи технологии и свързаност реакцията на клиентите в едно кътче на света много бързо може да достигне до знанието на клиентите в други страни и да окаже влияние върху техните бъдещи решения и избор.

Какъв е Вашият начин да постигате баланс между кариерата и личния живот в съвременния забързан свят?

Балансът между кариерата и личния живот добива нов смисъл в условията на пандемия, когато преобладаващият модел на работа в нашата компания продължава да бъде в режим на работа от вкъщи. В тези условия все повече се размиват границите между работа и личен живот и става още по-важно умението на хората да контролират сами този баланс. За мен този баланс не е константна величина, защото е възможно да има моменти, когато се налага да се отговори на определени предизвикателства или спешни потребности. Винаги търся след това възможност да презаредя батериите, като отделям време за малка разходка сред природата или някакво занимание в градината.

Макар хората да са различни, вярвам, че всички имат нужда от позитивна енергия всеки ден, особено в днешни дни, когато сме изложени на несигурност повече от всякога досега. Затова е от ключово значение всеки един от нас да намира своя собствен начин как да си почива и да се зарежда с позитивна енергия.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ