Грантове – само за малко от най-малките в бизнеса

Пренасочването на европарите за иновации към микрофирмите не е добър ход, смятат експерти

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 30 April 2020 12:00 >
Грантове – само за малко от най-малките в бизнеса
Източник: БТА
Вицепремиерът Томислав Дончев обеща кандидатстването да премине без излишна бумащина.
За средните фирми – 170 млн. лв., но кредити

Правителството анонсира, че за малките и средните фирми се готви „сходна схема” с бюджет 170 млн. лв., „където сумите ще са по-големи”. Мярката е още в идейна фаза, но проверка на „Икономист” показа, че всъщност става дума за кредити, които ще се реализират чрез Фонда на фондовете, който вече съобщи, че ще предостави на търговски банки в страната гаранции за 170 млн. лева, с които ще се обезпечи портфейл от нови крдити в размер до 850 млн. лева в рамките на една година. Допустими ще са МСП, развиващи дейност в различни сектори, а размерът на финансирането е до 3,6 млн. лева, предимно за оборотни средства, с възможност за предоставяне и на дългосрочни инвестиционни кредити до максимум десет години. Има възможност предприятия с временни ликвидни затруднения да получат безлихвени кредити за периода на кризата, в случай че запазят нивото на заетостта. Всички условия предстои детайлно да бъдат публикувани за публично обсъждане.

Защо не е добре да се пипат европарите за иновации


Още от началото на кризата с Covid-19 правителството обяви, че ще пренасочи неизползваните до момента средства по европрограмите, за да гаси щетите от пандемията. От Българската асоциация на консултантите по европрограми обаче предупреждават да бъде запазено одобряването на проекти по схемата „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия”. Кандидатстването там започна преди пандемията от 13 февруари, а общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 117,3 млн. лв. Проектите могат да получат безвъзмездно от 100 000 лв. до 1 млн. лв., като делът на гранта от цялата инвестиция зависи от категорията предприятие и вида финансирана дейност. За микро- и малки предприятия са разпределени до 500 000 лв. на проект, за средни – до 750 000 лв., а за големи – до 1 млн. лв. Според консултантите тази мярка не трябва да се пипа, защото след края на кризата иновациите в силни предприятия ще станат основен мотор за възстановяване на икономиката. Другото предложение на БАКЕП в тази посока е да се насочат още средства за одобряване на бонус проекти, по схемата „Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия”. Схемата възстановява до 70% от сумата на инвестициите в производствени машини, оборудване и софтуер. По нея одобрението на проекти приключи, а идеята е да се одобрят бонус проекти, на които не са достигнали няколко точки за одобрение. От БАКЕП предлагат на правителството да пренасочи средства от инструменти, които още на са стартирали по „Иновации и конкурентоспособност”. Такива са портфейлни гаранции с таван на загубите за иновации и енергийна ефективност за МСП и големи предприятия – 70 млн. евро., финансиране със споделяне на риска за МСП – 15 млн. евро, Фонд за технологичен трансфер – 28,2 млн. евро. 

В последните дни се разбра, че освен че пренасочва средства по съществуващите програми, правителството поиска от Европейската комисия да харчи сега част от европарите за следващия програмен период 2021 – 2027 г. 

"Имаме едно доста конструктивно предложение да ни разрешат да харчим авансово парите от следващия програмен период, който започва само след 7 – 8 месеца. Така ще си помогнем, като инвестираме 200 или 300 млн. евро в мерки за подпомагане и на хората, и на бизнеса, ще ни позволи по-леко да излезем от кризата", мотивира се Дончев. Източници на „Икономист” заявиха, че замисълът на кабинета е да използва новите европари, за да разплати с тях приемите по европрограми, кандидатстването по които е започнало преди и е протичало по време на пандемията, както при споменатата схема за иновации. Очаква се одобрение от ЕК.

Текстът е публикуван в брой 14/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ