Завистта като инструмент за успех

Болката от успехите на другите може да бъде чудесен мотиватор и генератор на идеи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 September 2019 19:00 >
Завистта като инструмент за успех
Източник: Shutterstock
ДЕСТРУКТИВНО: Злонамерената завист често действа разрушително върху предприемаческите цели
Днешните предприемачи работят в много динамична и конкурентна среда, която ги кара да полагат огромни усилия, за да се откроят от съперниците и да останат актуални. Но когато непрекъснато се налага да сравнявате възможностите и предимствата си с тези на другите, е лесно да изпитате болезнени емоции, като например завист.

Предприемаческата завист най-често идва в отговор на успеха на друг предприемач или когато смятате, че някой ви превъзхожда. Принципно такива настроения по-често са пагубни за бизнесмените, защото завистта може да намали способността на човек да генерира нови идеи и може да го накара лесно да се отказва. Но тя може да бъде и положителна сила за предприемачите.

Добра срещу лоша завист
Изследванията показват, че завистта може да се почувства по два различни начина – болезнен и враждебен (злонамерена завист) и болезнен, но продуктивен (доброкачествена завист). Въпреки че и двете форми отразяват чувство за малоценност и безсилие, всяка от тях мотивира различни движения: злонамерената мотивира лошо или дори деструктивно поведение, насочено към завидната цел, докато доброкачествената завист мотивира желанието да се подобри собствената позиция.

Ето и няколко съвета, които могат да ви помогнат да се насочите към емоционално ниво, което да помогне на бизнеса.

Разберете чуждите успехи и провали
Когато забележите, че други предприемачи се справят добре, лесно може да си помислите, че те не изпитват затруднения. Но този тип мислене подхранва злонамерена завист. И това често е илюзия. Хората имат естествена склонност да оповестяват своите успехи и да прикриват неуспехите си от другите. Така че често, ако видите, че други предприемачи се справят добре, виждате само едната страна на историята. Разбирането, че тези предприемачи също се провалят, може да помогне за смекчаване на силата на злонамерената завист. Според проучване, изследващо конкурси за предприемачество, когато участниците открито признават както своите успехи, така и неуспехите си по време на презентациите си, колегите, които ги наблюдават, са по-малко склонни да изпитват злонамерена завист. Нещо повече, те съобщават за по-силна мотивация за подобряване на собствените си проекти.

Помнете собствените си успехи
Една от причините злонамерената завист да е толкова вредна е, че ви отнема контрола над ситуацията, като ви кара да се чувствате безпомощни да подобрите текущото си положение. Но можете да се преборите с тези чувства, като разсъждавате върху предишните си постижения и успехи.

Изследвания показват, че хората, които държат на своята компетентност и способности, са по-склонни да се опитват да се учат от тези, на които завиждат. Когато се справяте с предприемаческата завист, размишленията върху собствените сили и постижения може да засили увереността, необходима, за да се почувствате достатъчно сигурен как да продължите напред.

Търсете сътрудничество
Може да бъде полезно да се опитате да поддържате връзка и може би дори да си сътрудничите с предприемач, на когото завиждате. Изследванията показват, че е много по-вероятно да канализирате завистта си по начини, които мотивират самоусъвършенстването, когато разглеждате обекта на завистта си по благоприятни начини (надеждни, полезни и т.н.). Това е така, защото когато го видите като приятел, а не враг, сте по-наясно с последствията от вашите действия. Ако изграждането на връзка с такъв предприемач не е възможно, може просто да се опитате да намерите доброто в това, което прави.

Добрата завист може да помогне за успеха, докато злонамерената може да го задуши. Ключът е да разберете истинската същност на успехите на другите, да признаете собствените си постижения и активно да изграждате положителни отношения.

Текстът е публикуван в брой 36/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ