Porsche 911 Speedster

Невероятен двигател, ексклузивно управление, отлично внимание към детайла

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 September 2019 09:56 >
Porsche 911 Speedster
Източник: BBC Top Gear
Speedster е кола, създадена за динамика и обратна връзка. Бомбардира всеки един ваш нерв, безмилостно и безкомпромисно
Стефан Доби, BBC TopGear

Нуждите на шофьорите, които искат кола за каране, и тези, които я искат за перчене, рядко се засичат. Но според Андреас Прьонингер, познат като мистър GT3, 911 Speedster задоволява нуждите и на двата типа, плюс фокуса към моторните спортове. Покривът няма почти нищо електрическо, трябва да ползвате ръка, за да поставите или премахнете покрива, при това в спряло положение. Шасито отвътре е коктейл на старото 991 - 911 Cabrio и GT3, като моторът на второто – 4,0 литра, е поставен отзад. Но е настроен да е още по-твърдо и хардкор.

Докато изпускателната система е нова и с по-чист звук, който намалява тона с малко, двигателят е получил индивидуална дроселова клапа и по-високо налягане на впръскването, с което са осигурени още 10 к.с. към съществуващите 500 к.с. Така газта е станала още по-отзивчива, което не мислехме, че е възможно. Има автоматична функция за синхронизиране на оборотите, която дори Прьонингер не изключва. За разлика от GT3 тук няма планки на PDK кутията, всички 1948 бройки Speedster са механични. „Забавлението е по-важно от цифрите“, казва Прьонингер. Затова тази кола няма да атакува рекорда на „ринга“. Най-важната й задача е да ви кара да се чувствате добре. След като изкара последните десетилетия в модифицирането на 911-ки вкъщи, Прьонингер ни споделя, че винаги е искал да направи кола като тази. Speedster се е появил в главата му по същото време с могъщото 911 R. Двете коли са разнояйчни близнаци, пристигат с разлика от 3 години поради ограниченията на бюджета. Добре, този мотор постигна 8500 оборота през 2016, но сега Porsche успява да извади пълните 9000 от него. О, Боже, този звук. 

Бързо намерете празен път с много завои, на който да изпитате целия диапазон на оборотите. Този финален щрих, така уверен и обогатяващ, много напомня за Ferrari-ата със средно разположени двигатели. Speedster може и да се управлява добре, има окачването, 4-те завиващи колела и карбон-керамични спирачки като в GT3. Има само малко корекции. Ако ги карате едно след друго обаче, ще откриете разликите, особено със свален покрив. Мигновената реакция на педала на газта, чистото движение на волана и прецизност, Speedster е кола, създадена за динамика и обратна връзка. Бомбардира всеки един ваш нерв, безмилостно и безкомпромисно.

Освободено от технологиите за спиране на въздушната струя, тук е доста турбулентно в кабината. На цена 

£211 000 достигаме двойно базата на GT3, но с тези пари получавате доста повече технология и масата е увеличена само с 52 кг. А-колоните са снижени, за да обхванат новото по-издължено предно стъкло, а карбоновото парче отзад е най-голямото в цялата империя на VW. И доста леко за държане. Добре, новата изпускателна система сваля 10 кг благодарение на дизайна си. Нещо, което в Porsche не биха си позволили да направят за лимитираното производство на Speedster, ако не знаеха, че този двигател ще продължи да тупти в бъдещите GT коли на 911.


Текстът е публикуван в брой 35/2019 г. на списание "Икономист" от 6 септември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ