Среброто се присъедини към златния бичи пазар

„Сивият“ ценен метал расте по-бързо от златото и анализаторите не виждат причина тази тенденция да се промени

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 September 2019 16:12 >
Среброто се присъедини към златния бичи пазар
Източник: shutterstock
ПРЕДСТАВЯНЕ: Среброто расте с по-бързи темпове от златото
Август се оказа благоприятен за ценните метали, след като златните фючърси за доставка през декември изпратиха цената на нива над 1500 долара за унция, което бе увеличение с 6% спрямо предходния месец и най-добро постижение в рамките на повече от 6 години. Това беше очаквано заради изострянето на тарифните войни между САЩ и Китай, които продължават да тревожат инвеститорите. Но последният летен месец донесе и друга тенденция – инвеститорите бързо се придвижиха към по-евтиното убежище по време на несигурност, каквото представлява среброто.

През август среброто се покачи с 12%, достигайки двугодишен връх от 18,76 долара миналия четвъртък, което технически го присъедини към бичия пазар на златото. Исторически погледнато, среброто следва златото със закъснение, защото инвеститорите не му обръщат внимание, докато цените на златото не се стабилизират. Когато златото започна бичия си поход в началото на 2001 година например, среброто се присъедини чак към края на 2003 година. Инвеститорите приемат, че когато среброто расте с по-бързи темпове от златото, това е знак за здравословен пазар на благородни метали. Ройтерс съобщи, че към 27 август хедж фондовете са увеличили своите позиции в злато и са повишили нетните дълги позиции в сребърните договори. За впечатляващия рейд на среброто говори и променящото се съотношение спрямо златото, което падна под 84 в началото на септември спрямо почти 94 през юли. Съотношението показва колко унции сребро се равняват на една унция злато и настоящите намаляващи стойности сочат за потенциала на „сивия“ метал.

Какво да очакваме
Очакванията са тази тенденция да продължи с известни корекции, защото китайско-американската търговска война не показва признаци на отслабване. Сигналите за забавяне на световния растеж и неясният към момента Brexit също трябва да се прибавят. А това кара централните банки по света да понижават лихвите и да увеличават паричната ликвидност. Тези действия от своя страна създават бичи настроения при акциите и благородните метали. Точно това се случи по време на количествените облекчения на Федералния резерв на САЩ през 2008 г. (очаква се на срещата си на 17 – 18 септември Фед да свали лихвите). Златото и среброто реагират благоприятно на по-ниските лихвени проценти, но силният капиталов пазар може да подчертае и индустриалния компонент на среброто.

Въпросът за милион долара е кога е най-добре да се влезе в сребърни позиции. Според някои това време е отминало, но според други има още място за печалби. Анализ на онлайн изданието Investing Haven сочи, че среброто ще срещне три нива на съпротива през следващата една година – 19, 21 и 26 долара за унция. На всяко от тези нива ще се среща сериозна съпротива, но след като критичните точки бъдат преминавани, ще се отива лесно към следващото ниво.

По отношение на златото анализ на Goldman Sachs от август сочи, че се очаква то да достигне 1600 долара в следващите шест месеца. По-рано анализаторът на Merrill Lynch Майкъл Уидър каза, цитиран от Блумбърг, че металът може да се покачи до 2000 долара през следващите две години, което ще надмине връхната точка от 1921 долара, достигната през 2011 г.


Текстът е публикуван в брой 35/2019 г. на списание "Икономист" от 6 септември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ