Кога е изгоден финтех посредникът

Eлектронното приложение на Revolut се насочи и към брокерския бизнес, но ценовите му предимства не са за всички инвеститори

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 August 2019 09:40 >
Кога е изгоден финтех посредникът
Източник: shutterstock
МАЛКИ БУКВИ: Условията на финтех борсата са изгодни за начинаещи инвеститори, но извън обхвата й (засега) остават европейските и азиатските компании
Технологичната компания за финансови услуги Revolut разширява размаха на дейността си и освен евтини преводи, банкови сметки и дебитни карти ще предлага безплатни сделки с ценни книжа. Компанията отдавна e лидер на пазара за електронни портфейли и трансакции, принуждавайки дори банковия сектор да се поучи от бързия й успех и да преосмисли бизнес модела си.

Зад еуфорията обаче остават чисто икономически аргументи, които показват, че класическите доставчици на финансови услуги все още имат с какво да победят финтех еднорога.

При борсовата търговия, предлагана от Revolut, безплатните сделки зависят от абонаментния план. Най-скъпата програма Metal, която струва на потребителите 26 лв. месечно, предлага опцията за 100 безплатни сделки в рамките на един месец. За Premium, чиято такса е 14 лв., сделките без комисион са 8 за месец, а при стандартния план, който е безплатен, са три. След като някой от лимитите бъде надхвърлен, таксата за всяка трансакция е 1 паунд на сделка, което продължава да е изключително конкурентно предложение.

Уловката е във факта, че приложението позволява търговия само с акциите на 300 компании, листнати на американския капиталов пазар. Това е добре, ако сте фенове на най-големите световни гиганти, почти всички от които се търгуват на американските борси. Тези 300 компании обаче са изключително малък сегмент от пълния набор с инвестиционни алтернативи. Извън обхвата на удобството, което Revolut несъмнено предлага, остават европейски и азиатски компании. Резултатът е, че с приложението на компанията ще бъде изгодно да сключват сделки начинаещи инвеститори с ограничен поглед или напреднали индивидуални играчи, които виждат възможност да намалят леко разходите си от ползването на друга търговска платформа.

При сериозните борсови играчи обаче търговските платформи ще останат водещи. В момента популярните платформи позволяват от мобилния телефон да се търгуват ценни книжа на практически всички големи пазари, както и да се сключват сделки с валути, природни ресурси и деривати. Комисионите при тях варират между половин процент от стойността на сделката и няколко лева, което обезсмисля търговията в малки обеми, но за сериозните инвеститори обхватът на специализираните платформи все още ги прави по-изгодни в сравнение с бутиковите функционалности на финтех компаниите.

Предимство на Revolut е, че ще позволява търговията с „части от акции“. Това означава, че ако дял в компания Х струва примерно 500 долара, а инвеститорът разполага с 300 долара, той ще може да купи такъв процент от една акция, какъвто се получава при сравняване на инвестираната сума с пазарната цена в момента, когато се сключва сделката.

Колко евтини са преводите
Рядко се отчита и друг факт, който ограничава привлекателността на електронното приложение. Бързите и евтини преводи са достъпни само при най-скъпия план, в останалите случаи клиентите му трябва или да заплатят такса, или да изчакат няколко дни за неговото изпълнение. За справка, ако българин получава превод от свой роднина в Англия, който е клиент на Barclais например, сума под 1000 лв. ще пристигне за пет часа на цена от два паунда.

Така конкурентното предимство на Revolut важи основно за клиенти, които получават множество и редовни преводи и така заобикалят ползването на българска банка, която събира висока входна такса, за да приеме пари от чужбина. Ако клиент получава преводи веднъж или два пъти в годината абонаментът за приложението може да се окаже по-скъп от таксата, която банката би събрала.


Текстът е публикуван в брой 31/2019 г. на списание "Икономист" 9 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ