Валутни войни

Щатският долар ще поевтинее, ако ФЕД понижи лихвите с половин процент

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 July 2019 14:21 >
Валутни войни
ТРЕНД: Очакването за 0,25 пр. п. понижение на основната лихва на Фед вече е изконсумирано от пазарите
Студена валутна война е относително нов термин. За него се заговори в последните седмици, след като стана ясно, че президентът на САЩ иска да повиши конкурентоспособността на американската икономика чрез обезценка на щатския долар. Причината е, че по този начин износът поевтинява и стоките и услугите, произведени в една държава, стават по-достъпни на международния пазар.

Неслучайно в изказванията си Доналд Тръмп стигна дотам, че си пожела Марио Драги за шеф на Федералния резерв на САЩ, с което ясно показа, че очаква понижение на лихвите.

Именно управлението на лихвените равнища, а не директните операции на пазара се приемат като средство за водене на валутни войни. Проблемът не е в отделните решения, а когато те се правят от политически събражения вместо в изпълнение на мандатите, с които са натоварени централните банки. Такъв тип решения най-често касаят ценовата стабилност и устойчивия растеж, което може да влезе в противоречие с краткосрочните амбиции на политиците.

След като в края на март Федералният резерв повиши лихвата с 25 базисни пункта до 2,5%, мнозина сметнаха, че бъдещо повишение най-вероятно скоро няма да има. Това, което малцина очакваха, е да има понижение, и то само няколко месеца по-късно. Поне не преди да стане ясно, че мерките на администрацията на Тръмп са изчерпили ефекта си и без допълнителни тласъци американската икономика ще забави своя растеж. Затова и последваха изказванията на президента, които настроиха пазара за понижения.

В очакване на подобна стъпка вече близо месец еврото се движи стабилно при курс около 0,88 за долар, но нарастващ брой прогнози са за неговото поскъпване.

„Пазарът вече се е адаптирал към очакването за понижение на лихвите с 25 базисни пункта, но смятаме, че има 50-процентова вероятност стъпката да се окаже двойно по-голяма и още в края на юли лихвата да се понижи до 2%“, коментира Йоахим Фелс, глобален икономически съветник в Pimco, един от най-големите фондове за инвестиции в облигации. Това според него ще може да се разглежда като форма на валутна война и ако такава в действителност избухне, САЩ ще са в най-добра позиция, защото доларът има най-сериозни предпоставки за обезценяване.

Според Фелс това, което придава усещането за конфликт и съревнование, са изказванията на американския президент в Туитър, които превръщат въпроса в политика и поставят на изпитание eкспертното управление на Федералната банка.

Като пример икономистът припомня, че още в първите си дни като президент Доналд Тръмп поиска от финансовия министър мерки, с които да се понижи цената на долара, и като резултат той приключи годината с поевтиняване спрямо останалите водещи валути.

Туитовете на Тръмп явно са подействали подсещащо, след като миналата седмица новият председател на Фед Джон Уилямс обяви, че трябва да се „вземат превантивни действия, вместо отстрани да се наблюдава как катастрофата се разгръща“.

Валути, които следват своят собствена логика, са британският паунд, чието бъдеще зависи най-вече от условията, при които Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз, а китайският юан отдавна не се влияе от пазарни механизми, разчитайки посоката му да се предопределя административно от правителството и Китайската централна банка.

Две наум

Проблемът с валутните обезценки е, че водят до обедняване на домакинствата. Всеки път, когато валутата понижи курса си спрямо такава на ключов търговски партньор, населението усеща проблема по джобовете си, защото вносните стоки започват да поскъпват. В дългосрочен план тези колебания се изравняват чрез синдикален натиск за повишаване на заплатите, но често това се случва с месеци закъснение или дори с години.

В същото време подобни колебания подкрепят акциите на компаниите износители, защото печалбите им идват от международните пазари и с валутните си приходи имат по-силни позиции при вземането на решения в сравнение с тези на местния бизнес.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ