Красимир Вълчев: Историята трябва да възпитава национално самосъзнание

Предстои още един разговор с издателите, за да се изчистят акценти, факти и отношения в учебниците за десети клас, обяви министърът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 July 2019 17:11 >
Красимир Вълчев: Историята трябва да възпитава национално самосъзнание
Източник: БТА
Една от задачите на историята е да формираме у децата ценности, да възпитаме национално самосъзнание и отношение към човешките права и свободи, уважение към правовата държава и институциите на демокрацията.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод на дебата за учебниците по история, съобщи пресцентърът на МОН.

По думите му учебниците би трябвало да предават на учениците ценностите, които ще ни съхранят като общност в българската държава и в Европейския съюз. Министър Вълчев е припомнил, че още миналата година е приета учебна програма за обучението по история в десети клас, която съдържа основните понятия, теми и отношения към реда, в който сме избрали да живеем. И е пояснил, че това са общност и ред на базата на споделени ценности.

Осъждането на тоталитарните режими не е политическа цензура, това е част от цивилизационния избор, който сме направили. Академичната свобода не е абсолютна, особено при писането на учебници. Ако решат да оправдаят националсоциализма, имат ли академична свобода, имат ли право да създадат условия за отнемане на други човешки права, е запитал министър Вълчев в отговор на критики, че иска корекция в проектите на учебниците по история.

Министърът е посочил, че петте проекта за учебници са много различни, носят различни послания и дух. За този период консенсусът минава през това, че базовите институции са били тоталитарни, нарушаващи човешките права, е казал министър Вълчев. По думите му проблемът не е в самия период, който се описва, а в това, че с различни техники е направен опит да се даде благовидност и нормалност на един режим, който ние сме приели за тоталитарен.

Предстои още един разговор с издателите, за да се изчистят притеснителни акценти, факти и отношения, е информирал министърът.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ