ЦИД: През 2017-а се увеличава пазарът на нелегални горива, секс услуги и канабис

През миналата година телефонни измамници са отмъкнали между 5 и 7 млн. лева

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 October 2018 08:35 >
ЦИД: През 2017-а се увеличава пазарът на нелегални горива, секс услуги и канабис
Източник: ЦИД
През 2017 година в България има увеличение на пазарите на нелегално горива, секс услуги и канабис. В същото време се отчита свиване на някои от основните криминални пазари като този на организираните ДДС измами, на нелегални тютюневи изделия и износа на секс услуги.

Данните са от доклада на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за Оценка на заплахите от организираната престъпност в страната.

Според него пазарът на нелегални горива за 2017 г. се движи в границите между 600 и 700 млн. лв., като през 2014 година стойностите са били около 4000 млн. лв.
За разлика от другите криминални пазари, залавянията на нелегални горива са редки и са за малки количества. За 2017 г. заловените горива (предимно моторни) са 356 хил. литра или под 0,01% от легалния пазар за годината, твърдят експертите от центъра.

Наблюдава се още и трайна тенденция на ръст при разпространението и употребата на канабис, който е най-популярното психоактивно вещество в страната.
Почти 7% от населението на възраст 15-64 години и около 16-17% от тези на възраст 15-34 години са употребявали марихуана поне веднъж през последните 12 месеца.

Годишният оборот на пазара на марихуана за 2016 г. е около 284 млн. лв., докато през 2012 г. е бил не повече от 185 млн. лв, сочи още докладът.

Ръст се отчита и при потреблението на секс услуги в страната. Увеличението - от 2.9% през 2013 година до 6.9% потребители през 2017 година. Оттам изчисляват, че за изминалата година общият оборот от тази дейност възлиза на приблизително 257 млн. лв.

Все по-бързият и лесен достъп до интернет базирани услуги, има пряко отражение и върху пазара на секс услуги в България според анализаторите. Преди всичко онлайн рекламата дава възможност за по-евтино привличане на клиенти, тъй като намалява конкурентното предимство за достъп до установени и доходни местоположения. Заради това постепенно се разпада съществуващото картелиране при сексуалните услуги от организираната престъпност, като се увеличава дела на независимите сводници и секс труженички.

Според доклада на ЦИД телефонните измами също нанасят тежки социални щети, макар и делът им да е малък на фона на организираната престъпност в страната. В рамките на 2017 годиноборотът при ало-измамите е бил от 5 до 7 милиона лева.

Корупцията и изпирането на доходи от престъпна дейност затвърждават своята роля на пресечни точки на всички престъпни дейности, пише още в документа.

"Организираната престъпност в България продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната дейност и за избягване на наказателното правосъдие, като особено засегнати са структурите на правоприлагащите институции, правосъдната система и държавната администрация на местно ниво. Въпреки спада в общия обем на престъпните доходи в криминалните пазари, те продължават да представляват заплаха за легалната икономика. По-голямата част от престъпните мрежи в България контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това, степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнището, наблюдавано в Западна Европа", констатират от ЦИД.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ