Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ вече е изцяло регламентиран

Приети са нови четири закона, влизат в сила 20 дни след публикуването им

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 May 2019 14:22 >
Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ вече е изцяло регламентиран
Източник: архив
Съветът на ЕС прие в сряда останалите 4 закона от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. „ЕС завърши основното преразглеждане на енергийната си политика, която обезпечава нормативните предпоставки за прехода към честа енергетика и пътя на ЕС за изпълнение на задълженията по Парижкото споразумение“, се казва в съобщение на Съвета на ЕС, цитирано от 3e news.net.

Новите закони включват регламента и директивата за електроенергия, които правят пазара за електроенергия на ЕС по-взаимно свързан, гъвкав и ориентиран към потребителите. Определят се правилата за управление на рисковете в електроенергийния сектор при осигуряване на безопасността на електроснабдяването в кризисни ситуации. Пакетът също така включва в себе си преразглеждането на ролята и схемите за функциониране на регулаторите (ACER).

Приемането на законите е последната стъпка в законодателният процес. Те влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Според съобщението на Съвета на ЕС новата нормативна и правна база дава повече права на потребителите и облекчава участието им на пазара в качеството им на активни клиенти. Правото на доставчиците на електроенергия да определят своите цени ще намали пазарните изкривявания, ще засили конкуренцията и ще намали цените за потребителите. Благодарение на новите правила системата за електроснабдяване ще може да променя производството на електроенергия от възобновяеми източници на енергия (ВЕИ).

Правилата установяват нови нормативни рамки за големите мощности, ограничаващи изхвърлянията на емисии от изкопаеми горива до 550 грама СО2 на кВтч електроенергия.

Пакетът от предложения, озаглавен „Чиста енергия за всички европейци“ бе представен от ЕК през ноември 2016 година. Той се състои от осем законодателни акта, които подпомагат формирането на Европейския енергиен съюз в рамките на ЕС и изпълнението на задълженията по Парижкото споразумение от страна на съюза. Четири от законодателните акта вече влязоха в сила, а сега са приети и останалите четири.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ