Не скачай на сляпо

Кратка самопроверка за разумно инвестиране

Даяна Начева
Даяна Начева / 02 May 2019 12:03 >
Не скачай на сляпо
Източник: Shutterstock
Авторът e експерт по лични финанси и член на Института на дипломираните финансови консултанти. Мениджър за България на уебсайта за финансови сравнения Financer.com
За тези от нас, които планират финансовото си бъдеще, вместо да го оставят на случайността, инвестирането често е основен инструмент. Именно то ни позволява да ускорим пътя до целите си, като управляваме стратегически вече заработените средства. Колкото и добра да изглежда една възможност на пръв поглед обаче, не е добра идея да се хвърляме към действие необмислено. Всяка инвестиция има своите специфики, свързана е с известен риск и няма как да бъде подходяща за всички. Как тогава да се уверим, че вземаме правилно решение? Краткият отговор е – като не спираме да си задаваме въпроси. Вижте за какво не трябва да пропускаме да помислим, ако искаме да избегнем неприятните изненади.

Строи се първо от основите
Да вложим средства в бъдещето си, само по себе си е страхотна идея. Ако обаче пристъпим към нея, преди първо да сме се погрижили за своето настояще, рискуваме да влошим и двете.

Ако смятате, че моментът за вас е настъпил, започнете с една кратка самопроверка на финансовото си състояние. Разполагате ли със заделени средства, предназначени за поемането на непредвидени разходи? Погрижили ли сте се за застрахователната си защита? Имате ли кредитни задължения с високи лихви, които все още изплащате?

В случай че все още има какво да свършите по която и да е от тези теми, по-разумно е да го направите. Инвестирането няма да ви помогне да изпълните целите си, ако се наложи да го прекратите предсрочно заради неочакван разход. Същото важи и ако губите повече от заеми, отколкото печелите от доходност. Поставете първо основите на финансовата си стабилност, и ще имате нужната свобода да се възползвате пълноценно от възможностите на пазара.

Ясната цел е половината работа
Една от най-големите грешки, които можете да допуснете в инвестирането, е да нямате ясна идея защо го правите. Тук отговорът "с цел печалба" е често срещан, но не ви прави услуга. Все пак, ако не знаем къде отиваме, как ще разберем кога сме пристигнали?

Помислете в конкретика какво и кога искате да постигнете. Да кажем, че целта ви е да натрупате средства за издръжката на бъдещ студент. Каква сума ще ви бъде нужна? Накуп ли ще ви трябва, или разпределена през период на няколко години? Колко време остава до пълнолетието на детето? Каква доходност ще ви е необходима, за да нараснат достатъчно разполагаемите ви средства?

Именно подробностите около вашите цели са ключът към подбирането на подходящ продукт, а и не само. Ясно формулираните и осъзнати желания ще ви помогнат да останете мотивирани и ще бъдат най-добрият измерител на това дали инвестицията ви се справя добре, или не във времето.

Въпрос на риск
Както вече споменахме, всяко инвестиране е свързано с известен риск. Общото правило тук е, че колкото повече потенциал за доходност има една възможност, толкова по-вероятно е и да ви донесе загуба. Затова, за да разберете каква печалба е разумно да търсите, най-добрe е да оцените реалистично колко риск можете да понесете.

От една страна, трябва да сте наясно доколко можете да си позволите да изгубите вложените средства. Ако сигурността на капитала ви е на първо място, ще се наложи да се ориентирате към по-консервативни варианти. В случай пък че финансовото ви състояние позволява да подходите по-смело, можете да предпочетете и оферта с по-висока очаквана доходност.

Не само размерът на наличните средства обаче е определящ, когато говорим за търпимост към риск. В много отношения тук надмощие вземат емоциите, затова е важно да познаваме добре собствените си реакции и ограничения. Ако инвестирате по-рисково, отколкото се чувствате комфортно, шансът да се самосаботирате при първото сътресение на пазара е голям. Цената на всеки актив се променя с времето и е важно какъв спад в стойността на вложението ще приемете хладнокръвно. Проблемно е обаче и обратното – твърде консервативното инвестиране може да доведе до доходност, която не е достатъчно мотивираща.

Не инвестирайте в нещо, ако не го разбирате
Друг често срещан проблем е непрекъснатият информационен шум, що се отнася до инвестиционни възможности. Маркетингови послания ни заливат ежедневно, обещавайки изпитани стратегии и високи печалби. Не забравяйте обаче, че тяхната цел е да купите нещо, а не да забогатеете.

Разбира се, това не означава автоматично, че предлаганите инвестиции са лоши. Важно е обаче да погледнете отвъд рекламните лозунги и да вникнете в същността на офертата. Ако не разбирате добре как една инвестиция работи, то тя не е за вас. Ако тези, които ви я предлагат, също не могат да ви обяснят как функционира просто и разбираемо, едва ли е добра идея да ги послушате.

Същото важи и за инвестиционните съвети от приятели и познати. Само защото нещо е проработило за един, не го прави подходящо за друг. Проучвайте получените препоръки, но не забравяйте да съобразите предложението със спецификата на личните ви нужди.

Дяволът е в детайлите
Когато разглеждаме условията на една инвестиция, задълбочаването в детайлите винаги е полезно. Задължително се поинтересувайте и от ликвидността на вложението си – ще можете ли да го изтеглите, когато поискате? Един-единствен тип активи ли купувате, или диверсифицирано портфолио? От какво зависи представянето им? Задайте всичките си въпроси и ако не откриете адекватен отговор, предпочетете друго решение.

Особено важен е и въпросът с разходите по самата инвестиция. Научете всички свързани с нея такси и комисиони, а най-добре ги и изчислете с точност за примерна сума. Съпоставете ги и с очакваната доходност. Все пак основната идея на инвестицията е да преборим обезценяването на парите си от инфлацията и доколкото може, да ги увеличим. Ако един фонд постига нарастване 6% годишно, но инфлацията е 3%, а таксите – още 3%, цялото упражнение някак се обезсмисля. Вместо това потърсете варианти, които предлагат качество на разумна цена.

Текстът е публикуван в брой 17/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ