Шест грешки при употребата на кредитните карти, които излизат скъпо

Даяна Начева
Даяна Начева / 28 March 2019 12:27 >
Шест грешки при употребата на кредитните карти, които излизат скъпо
Кредитните карти са едни от най-удобните платежни инструменти. Те са и сред  най-лесните начини да пазаруваме онлайн и ако ги използвате, вероятно вече сте се убедили в многото им предимства. Както всеки друг финансов инструмент обаче, така и те могат потенциално да ни създадат повече неприятности, отколкото ползи, ако се употребяват необмислено и не по предназначение.

Разбира се, най-добре е да сте наясно как работят кредитните карти в детайли, но добрата новина е, че не е нужно да знаете всичко за тях, за да се възползвате от добрите им качества разумно. За начало, избягвайте тези често срещани грешки, за да служи картата ви на вас, а не вие на нея:

Плащате задълженията си след изтичане на гратисния период
Гратисния период на тези карти ни дава възможност да върем използваната част от лимита, без да платим лихва. Той често се представя като срок с определена продължителност ( напр. 30 или 45 дни), но е важно да знаете, че неговото начало и край са фиксирани и не зависят от момента, в който сте използвали картата. Така например при 45-дневен срок краят може да е фиксиран на 15-о число през месеца, следващ този на възникване на задължението. Така ако сте пазарували с картата си на 30-о число, ще разполагате само с 15 дни да се вместите в гратисния период, въпреки че се води „45 дневен“. Прехвърлим ли го обаче, в общия случай по задължението ни се начисляват доста сурови лихви, които значително надхвърлят тези на повечето потребителски кредити на пазара. За това ако се нуждаете от малък заем за по-дълъг срок, по-добре е да го потърсите сред предназначените за това инструменти. 

Често използвате картата си за теглене на пари в брой
Само защото можете да изтеглите пари в брой с кредитната си карта, не означава, че идеята е добра. Най-неприятното в този случай е, че гратисния период обикновено се отнася само до директното разплащане с търговец и няма да бъде приложен, ако изтеглите част от лимита си. Така без значение колко бързо успеете да върнете дължимата сума, ще трябва да платите и сериозни лихви. Не са за пренебрегване и таксите, дължими при теглене, които рядко се измерват в стотинки, както при тегленето от дебитна карта. Най-добре не прибягвайте към теглене в брой, освен ако не е абсолютно наложително – има и много по-евтини начини да го направите.

Плащате навреме само минималните вноски по картата си
Повечето карти позволяват да покриваме на падеж само малка част от задължението си, като разсрочваме окончателното изплащане. На пръв поглед може да ви се струва, че това е удобна възможност, но ако прибягвате до нея, последиците могат да ви изненадат доста неприятно. От една страна, стандартно гратисния период на картите важи само тогава, когато по тях няма стари задължения. Т.е., всяка нова употреба на картата ви в противен случай ще бъде натоварена със съответните лихви. Което обаче е по-важно, неизплатените ви задължения също ще се олихвяват и ако винаги плащате само минималната си вноска, сумата бързо ще започне да нараства лавинообразно. Ако вече имате проблеми със задълженията по картата си, може би е добра идея да ги рефинансирате с обикновен потребителски кредит – често разходите там са значително по-малки.

Не сравнявате разичните предложения на пазара, преди да изберете картата си
Пазарът на финансови продукти е изключително динамичен и често може да предложи един и същи продукт със сериозни разлики в цените и условията, според доставчика. За съжаление, много потребители взимат карти от обслужващата си банка без никакво проучване. Това разбира се е тяхно право, но в един момент може да се окаже, че една проста проверка е могла да намали цената на този продукт за тях значително. Освен годишния лихвен процент, лихвите, таксите за теглене и годишните такси, добре е да прегледате и останалите условия на различните оферти. От особена важност са неща като продължителността на гратисния период, условията за използване на картата в чужбина и други. В общия случай времето, прекарано в проучване на пазара се отплаща многократно.

Не следите достъпните отстъпки и бонус програми
Много често издателите на кредитни карти предлагат различни програми за лоялност и различни бонуси. На пръв поглед те могат да бъдат в незначителни размери, но на практика, ако се възползвате от тях пълноценно, ефектът може да надвиши и „избие“ разходите ви по годишната такса на картата.

Използвате картата си за ненужни, импулсивни покупки
Доказано е, че когато се разплащаме с карта, осъзнаваме в по-малка степен пълния размер на разходите си, в сравнение с плащането в брой. Този психологически феномен вероятно се дължи на прекия физически контакт с парите във втория случай, но каквото и да го причинява, при липса на дисциплина може да ви създаде сериозни проблеми. За разлика от сумите в брой, лимитът по картата ви по-трудно би „свършил“, за да ви даде индикация че сте излезли от предвидения бюджет. Обръщайте внимание доколко ви е нужна всяка покупка и си задавайте често въпроса, „Щях ли да купя това в брой, ако нямах кредитна карта“. Така по-лесно ще устоявате на изкушението, пред което непрекъснатия достъп до кредит ни изправя.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ