Светът може да се захранва на 100% с чиста енергия

Това твърди доклад на Центъра за алтернативни технологии

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 September 2018 12:41 >
Светът може да се захранва на 100% с чиста енергия
Чистите източници на енергия могат да осигурят 100% от електроенергията, необходима за нуждите на целия свят, твърди доклад на Центъра за алтернативни технологии, базиран на модели за намаляване на вредните емисии в национален, регионален и глобален мащаб.

Представете си един свят с толкова много възобновяема, чиста енергия, която може да осигури всичкото електрическо, необходимо на планетата – при това надеждно и без прекъсване, денонощно, през цялата година. Ако изследователите в Обединеното кралство са прави, това може скоро да е самата реалност, пише GreenTech.bg.

В доклад на Центъра за алтернативни технологии (CAT) се казва, че чистата енергия сега може да задоволи всичките ни нужди от електричество, използвайки само съществуващите технологии. Чисто електричество можем да имаме по всяко време на деня, през цялата година. Докладът се основава на „сценарии“ за постигане на целите на Парижкото споразумение, разработени в глобален, регионален, национален и поднационален мащаб.

Сценариите, в смисъла, използван в доклада, са модели за намаляване на емисиите, описващи евентуалното бъдещо развитие, при което обществото е успяло да намали своите емисии на парникови газове в една или друга степен. Докладът настоява, че възобновяемите енергийни източници могат да завладеят света, което е предизвикателство към по-ранните проучвания, според които пречките за икономиката без изкопаеми горива са "непреодолими".

Изследователите са оценили и картографирали над 130 от тези сценарии, включително 18 задълбочени казуса. Те са използвали най-съвременни техники на моделиране за „свят с нулеви емисии“, декарбонизация и до 100% възобновяема енергия. Географският им обхват се простира от Източна Африка до Западния бряг на САЩ и от Южна Азия до Северна Европа.

„Това лято кризата в климата стана ужасяваща за хората, които изпитват крайните метеорологични явления – от Съединените щати до Япония и Бангладеш. Изготвили сме най-голямото проучване за сценариите за преминаване към екологична енергия, което показва, че е в нашата компетентност да направим необходимите промени за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии и да спрем най-лошите глобални климатични катаклизми”, казва Пол Алън, координатор на проекта „Zero Carbon Britain“.

След предходната оценка през 2015 г., броят на сценариите е нараснал с 30%, а обхватът им се е разпространил до повече развиващи се страни. Това включва завишени амбиции за декарбонизация на енергийния сектор до 100%.

Резултатите показват и способността на възобновяемите енергийни източници да осигуряват надеждни доставки на електроенергия денонощно и през цялата година. Това е значима констатация, поради упоритото настояване, че използването на изкопаемите горива е необходимо за предпазване от „прекъсвания” – невъзможността на някои форми на възобновяема енергия да гарантират непрекъснато снабдяване с електроенергия.

"Нашите сценарии все повече се основават на почасово моделиране, включително за развиващите се страни. Можем да покажем, че доставките на зелена енергия ще да задоволят търсенето 24 часа в денонощието и през всички сезони“, допълва Алън. По неговите думи, това е възможно, благодарение на интелигентните системи за доставки на енергия.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ