126 гласа от ГЕРБ, Патриотите и Воля отхвърлиха ветото на президента за новите лекарства

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 December 2017 11:06 >

Със 126 гласа "за" депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху мораториума за нови лекарства. Докато то се разглеждаше в пленарната зала, пред Народното събрание граждани се събраха на протест срещу забраната. Пациенти, лекари и граждани посрещаха депутатите на входа, за да им покажат, че са против мораториума върху нови лекарства.

Президентът обоснова решението си за вето с това, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и правото на гражданите да получават достъпна медицинска помощ.

Предложението за мораториум над нови лекарства за годината дойде от Надзорния съвет на Касата, като начин тя облекчи големите си годишни разходи за медикаменти, достигащи 1 млрд. лв.

Според опозицията става дума за около 25 млн. лева, които са нищожно малко на фона на парите, които се дават за инфраструктура.

Мораториумът предвижда през следващата година Здравната каса да не плаща за иновативни лекарства. Голяма част от тях атакуват онкологични заболявания.

По този повод дебатът в пленарната зала стана много личен и емоционален. "Искам да заявя конфликт на интереси. Аз съм онкоболен. Вие ще кажете: "Ти имаш пари, ще си купиш". Аз имам, но тези хора, които нямат? Дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки", призова Стефан Данаилов от БСП.

Според Цветан Цветанов от ГЕРБ, Данаилов е бил "употребен". Лидерът на управляващите обясни, че правителството е направило достатъчно за болните с тези 485 млн. повече в бюджета за здравеопазването.

"Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил", отговори му Данаилов.

Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ