Подготвени за Черния петък

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 November 2017 12:00 >

Емил Петров

Онлайн пазаруването е свързано не само с по-изгодни цени и удобство, но и с риск да бъдете измамени. При това, без да попаднете в мрежата на харизматични мошеници като нашумелия в последно време Александър/Спас.

Интернет търговията се увеличава с бързи темпове дори в България. Причините за това не са една и две, но най-важните са все по-голямото навлизане на електронните разплащания и на големите международни вериги в този бизнес, както и непрекъснатата работа на сайтовете, която не ви ограничава с работното време на традиционните магазини. Можете да сравнявате цените, както и да четете различни мнения за избраните от вас стоки. В допълнение в YouTube със сигурност ще намерите дори и видеоописание на харесаното от вас. Така че покупката е само „на един клик разстояние“.

Нещо повече, наближава Черния петък – ноемврийското събитие, което дори и в България от година на година реализира все по-големи приходи от продажби.

Но покрай големите отстъпки и примамливите оферти човек има склонност да намали бдителността си и както да сключи неизгодна сделка, така и да попадне на измамна схема, в която не само че няма да получи нищо, но и с неговата банкова сметка да бъде злоупотребено.

Търсете катинарчето

Винаги използвайте сигурна интернет връзка, когато предвиждате да правите плащане. Уважаваните страници използват SSL-протокол, за да криптират данните, които разменяте със сайта. Какво означава това? Търсете символа „катинарче“ в полето за адреса на сайта или обозначение https вместо http. В случая „s“ означава сигурна връзка. Някои браузъри стандартно маркират със зелен цвят началото на адресите, за да обозначат криптираната връзка, а с червен комуникацията, която не е сигурна.

Използвайте сигурни

начини на плащане

Пазарувайте само на сайтове, които приемат сигурни методи за разплащане като кредитни карти и PayPal, защото в такъв случай получавате не само защита на плащанията, но и възможност за арбитраж, ако не сте доволни от покупката или имате някакъв спор с търговеца. Въпреки че банката може да ви предупреди за съмнително използване на вашата карта, все пак проверявайте редовно месечните извлечения, за да видите дали няма някоя съмнителна покупка измежду тях. Съществуват схеми, при които измамници правят малки покупки или преводи с множество банкови карти, като така събират значителна сума, преди около случая да се вдигне шум.

Бъдете внимателни, ако търговците не приемат разплащания с банкови карти, а работят само с други начини за покупка като парични трансфери или платежни нареждания. За по-голяма сигурност търсете на сайтовете потвърждения за сигурността на разплащания като означенията DigiCert, VeriSign или други.

Използвайте силни пароли

и ги обновявайте редовно

Ако редовно пазарувате от няколко сайта, за по-голямо удобство вероятно ще сте регистрирали профили в тях. Така не само следите по-добре поръчките си, но и получавате по-изгодни оферти. Но големите търговци често стават жертва на кражба на данни, като по този начин хакерите могат да злоупотребят с банковата ви карта. Затова използвайте силни пароли за достъп – с дължина от поне 8 – 9 символа, като сред тях трябва да има букви, цифри и препинателни знаци. Препоръчително е и използването на по някоя главна буква. Сменяйте редовно паролите си и не използвайте една и съща за достъп до сайтове на различни търговци. Ако не можете да измисляте силни пароли или ги забравяте, използвайте приложение от типа „мениджър на пароли“, което ще ви улесни в тази дейност.

Не бъдете наивни

Дори и на големи и наложени сайтове като Amazon и eBay винаги проверявайте репутацията на търговеца, четейки коментарите на потребителите, правили покупки преди вас. Ако имате съмнение в достоверността на търговец или в доставките му, направете общо търсене в Google за него. Горещо препоръчително е да не правите търсенето само на български език. Ако попаднете на резултати на език, който не познавате, използвайте онлайн преводач като Google Translate – за такъв тип текстове със сигурност ще разберете смисъла на написаното и без помощта на „БГ мама“.

Бъдете разумни

Не забравяйте едно от основните правила на интернет: ако едно предложение изглежда прекалено изгодно, вероятно става дума за измама. Чисто нов iPhone за една трета от цената в магазина? Няма такова нещо. Марков часовник за част от нормалната му цена? Сравнете цените. Особено при часовниците не се подлъгвайте по оферти за китайски реплики или брандове, намалени с по 80 – 90%. В повечето случаи става дума за некачествена продукция с евтини компоненти и гръмко звучащи имена.

Пазете се от фишинг атаки – не отваряйте спам за изгодни оферти, маскиран като съобщения от големи онлайн търговци или банки. Преди да кликнете на подобна връзка, помислете дали изобщо имате акаунт в съответния сайт. В много от случаите такива линкове ви отвеждат до огледални образци на интернет магазини или банки, които крадат вашите кодове за достъп или номера на кредитни карти. Или, ако сте кликнали и пред вас се е отворил сайтът, погледнете в полето за адрес дали това е истинският адрес на търговеца, или някаква друга комбинация от букви и цифри.

Пазете се от аповете

Особено голямо развитие през последната година получават фалшиви приложения за пазаруване, които може да заредите както в Apple Store, така и в Google Play. Много от тях изглеждат съвсем достоверно и са с лога на търговци и банки, но се опитват да откраднат финансова или лична информация. Преди да заредите подобен ап, проверете внимателно кой е неговият издател. Често приложенията са с много приличащи си имена, затова потърсете кое е официалното на избрания от вас търговец. Или просто качвайте приложенията само през търговските сайтове, така няма да попаднете на „ментета“.

По аналогичен начин обърнете внимание и на представянето на вашите любими брандове или магазини във фейсбук – официалните им страници са верифицирани със синьо щитче.

Не пазарувайте в безплатни

Wi-Fi мрежи

Обществените безжични мрежи крият висок риск за кражба на информация – както лична, така и финансова, защото много често някой злосторник се прикачва към тях и „преслушва“ комуникацията. Използвайте домашната си мрежа или своя смартфон или таблет като точка за безжичен достъп, когато правите покупки през интернет.

В тази връзка редовно обновявайте антивирусната си защита и приложенията, които използвате за пазаруване. Новите им версии са с по-високи нива на защита.

Внимавайте с туристическите оферти

Едни от най-често срещаните измами в българското интернет пространство са с оферти за евтини почивки, хотелски нощувки и самолетни билети, на които може да попаднете даже и в установените сайтове за „колективно пазаруване“. Често те се оказват „кухи“ или хотелът не е такъв, както е представен на снимките. Преди да направите покупка, проверете условията, както и дали изобщо има лицензиран туроператор, който стои зад сделката. Потърсете в големи сайтове като Booking и Trivago повече информация за хотела и неговите цени в съответния период.

Защото Александър/Спас дебне отвсякъде.

Текстът е публикуван в бр. 44/2017 на списание "Икономист", което може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ