"Кукери" в Калифорния

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 August 2017 08:46 >

"Кукери" в Напа, Калифорния. Не е виц, нито ден на българската култура, а вино, което от няколко години се разпространява в Долината на виното в САЩ. Производител е българинът Петър Кирилов, продуктът му тази година е спечелил и първия си златен медал.

50 51 3Петър решава да произвежда собствено вино в САЩ преди седем години. “Нарекох го “Кукери”, защото исках да е свързана с моята история, с България, с родното ми място Тополовград. Не на последно място според древногръцката митология танцът на кукерите засвидетелства и почит към бог Дионис, бога на виното“, обяснява историята на марката Петър. Тази история е разказана и върху етикета, защото освен от съставките на напитката клиентите в САЩ се интересуват и от производителя.

В началото българският предприемач успява да произвежда само по 50 кашона червено вино, днес вече е стигнал до 1200 кашона. Тази пролет печели и златен медал на конкурса International woman wine competition в категорията за качествени вина до 60 долара, с каберне совиньон блан (цената на бутилка "Кукери" е 59 долара). Наименованието на престижния за САЩ конкурс отразява факта, че съдиите и сомелиерите са предимно жени. Освен медала виното на Петър получава и титлата Best of the class. Според обясненията на производителя неговата напитка се отличава от останалите с по-концентрирания си аромат на касис, боровинки и горски плодове, както и с тежката плътност, защото е от планинската част на долината, от грозде с по-малки зърна и повече танини и аромати.

Обратно към традицията
Завършил Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност “Технология на виното и спиртните напитки”, днес Петър се стреми да възроди в САЩ старата българска технология и да започне да произвежда вина, без да ги филтрира. Това означава гроздето да се мачка, така както като дете той е правил вино в България заедно със своя баща, но с уговорката, че днес вече са задължителни строгата хигиена и технология на производство. Мечтата му не е нереална – в момента няколко винарни продават в САЩ такива вина и те държат едни от най-високите цени.

Добро грозде и добър технолог – това е рецептата за добро вино на Петър. “Всеки един технолог е творец. Трябва да се отнасяме към виното, както се отнасяме към приятели и семейство – да отделяме много внимание, грижи и любов, за да сме сигурни, че когато дойде време да го бутилираме, ще знаем, че сме създали нещо истинско и уникално, на което може да се насладим", обяснява българинът.

До тази година той е изкупувал гроздето за собственото си производство, сега за първи път е сключил договор със собственик на лозя. Двамата си делят разходите по отглеждане на гроздето, а след това ще си поделят и реколтата. За планираните 1200 кашона червени вина са необходими между 15 000 и 20 000 т грозде. Разходите за тон Cabernet Sauvignon ot долината Напа варират от 7000 до $10000, като от някои по известни масиви с лозя могат да достигнат и до $20000/тон, a за Пино Ноар от Sonoma County са от $3500 до $5500 za тон грозде. Продажбите на готовата продукция са основно онлайн, както и на местни ресторанти, които го търсят все по-често. Плановете са тази година за първи път да произведе и бяло вино.

Първият досег на Петър Кирилов с Долината на виното в САЩ е година след дипломирането му в Пловдив. Чрез стажантска програма той работи 8 месеца във винарната Truchard Vineyard в долината Напа. „Опитът ми беше от полза, а начинът на работа ми допадна”, обяснява Кирилов. През 2005 г. се оказва сред късметлиите, спечелили Зелена карта за работа в САЩ, и веднага се връща в долината Напа.

Лечители на вино
50 51 2Първата му официална работа в САЩ е във високотехнологичната и иновационна компания за обработка и производство на вина Vinovation. Tя се занимава основно с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза.

Зад този термин се крие процес, при който виното циркулира през мембранни филтри под високо налягане. Те пропускат само част от него, която съдържа основно вода и алкохол, също така оцетна киселина, етилацетат и млечна киселина. Тази част, която не преминава през филтрите, съдържа всички вкусови и багрилни съставки на винотo в концентрирано състояние. В зависимост от желанието на клиента по този начин от виното може да се отстрани отделен елемент, който придава определен вкус, или да се намали алкохолното му съдържание.

Технологията, популярна като „лекуване на виното“,се оказва доходоносен бизнес. Но за да станеш добър в нея, трябва да се учиш от най-добрите. “Аз имах невероятния късмет и възможността да работя с Кларк Смит, едно от светилата в иновациите във винарската индустрия”, обяснява българинът. Но веднага се застрахова, че лечителите на виното не са магьосници. Сеща се за клиент, който идва с проби от неговото шардоне и с бутилка шардоне „Ромбауер“ (известно с отличното си качество) с искането и неговата напитка да стане такава: “Отне ми доста време да му обясня, че можем да подобрим вкусовите качества на неговото вино, но няма как да стане същото като „Ромбауер“. Най-малкото защото гроздето идва от различни лозя и е правено по различна технология. Накрая стигнахме до някакъв вариант и с неговото вино, който го удовлетворяваше”.

Консултации
50 51 1Другият бизнес, с който се занимава през първите си години в САЩ, е консултантски – съветва успели американци, сред които има банкери, лекари, артисти, как да отглеждат собствени лозя и да произвеждат собствено вино. "Идеята е всеки да си доставя свое грозде, което се винифицира, бутилира и съхранява от дадена фирма срещу определено заплащане. Тази услуга се ползва от доста бизнесмени любители, а също така и от собственици на лозя, които нямат свои винарни. Ресторантите също често прибягват до тези услуга", разказва Петър.

Всъщност с приходите от тези два бизнеса той започва да реализира голямата си мечта – сам да произвежда вино. Сега всичко, което изкара като печалба от винопроизводството, реинвестира до цент обратно в производството и в разрастване на асортимента.

Голямата му мечта е някой ден да прави вино в България или поне да предлага произведено у нас вино на пазара в САЩ. Дотогава съветите му към начинаещите предприемачи в тази област са да се вслушват задължително в съветите на хората, които вече са минали по този път. Не си мислете, че можете да откриете топлата вода, предупреждава Петър. Вино се прави от векове и ще продължи да се прави много след нас.

И още – непрекъснато трябва да се допитвате до дистрибуторите на вино, това са хората, които решават кое вино ще се продава в техния онлайн магазин или винен бар или ресторант. Съща така и с колеги винари и потенциалните потребители и по отношение на качеството и по отношение на потенциалната цена, която биха платили за вашия продукт. С проба грешка се прави бизнес”, съветва Кирилов.

Текстът е публикуван в брой 34/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ