Йоханес Хан: ЕС ще финансира жп линия от Адриатическо до Черно море

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 July 2017 16:40 >

EС ще финансира строителството на железопътната линия от Коридор №8, която трябва да свърже Черно море с Адриатическо и минава през територията на Република Македония. Това казва еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан пред Дойче веле и уточнява, че от Брюксел ще предложат за финансиране общо 6 транспортни проекти - магистрали и жп-линии.

"Един от железопътните проекти е свързан с известния Коридор №8, който трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и да достигне до Албания", подчерта Хан.

Изявлението на еврокомисаря дойде часове преди среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в рамките на Берлинския процес, която се открива днес в италианския град Триест.

4 от тези коридори ще са автомагистрали пътища, а два железопътни, уточни Йоханес Хан. Еврокомисарят добави още, че ЕС планира да привлече средства от международни финансови институции. Целта е тези проекти да допринесат за по-бързото развитие на региона, за сближаване на страните от региона и за тяхното приближаване към ЕС. Той се спря и на идеята за създаването на съвместен пазар между държавите от Западните Балкани, отхвърляйки критиките, че по този начин Брюксел се опитва да създаде нова Югославия: “Това изобщо не е наша цел. Това е начин за регионална обвързване по примера на балтийските държави. Един пазар от 20 милиона жители е много по-атрактивен, а сътрудничеството на местно равнище ще помогне на страните от региона да бъдат по-конкурентни в самия Евросъюз. Най-важната цел на ЕС е да убеди държавите от Западните Балкани, че са част от нас, част от нашето семейство“, подчерта комисар Йоханес Хан.

Срещата в Триест се провежда под егидата на Италия, като председателстващ Съвета на ЕС. В нея участват премиерите на шестте страни от Западните Балкани, вицепремиери, министри на външните работи, на икономиката и на транспорта, висши държавници на страната домакин, президенти и премиери на отделни европейски страни, както и представители на ЕС и на Европейската комисия, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, както и еврокомисарят по транспорта Виолета Болц. В рамките на срещата македонсият премиер Зоран Заев, наред със срещите с най-високите европейски държавници и представители на ЕС и ЕК, ще проведе и двустранни срещи с премиера на Албания Еди Рама, на Сърбия Ана Брнабич и на Словения Миро Церар. (БГНЕС)

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ