Президентът призова политиците да слушат военните експерти

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 May 2017 08:43 >

Тревожен обзор за състоянието на въоръжените сили направи президентът Румен Радев с речта си по случай Гергьовден и празника на Българската армия. Преди тържествения парад държавният глава маркира липсата на личен състав, недофинансирането на бойната подготовка и остарялата техника, с която българските военни изпълняват задачите си по отбраната. Заговори и за ниския социален статус на военнослужещите, което прави професията непривлекателна. Самото изказване, съдържаше всички елементи на традиционното обръщение към нацията и отдаване на почит към заслужилите, но съдържаше и призив към политиците да подходят отговорно към процеса по превъоръжаване.

Основният призив на президента бе управляващите да приемат експертизата на военните при избора на доставчици на нова техника. "Разбира се, крайното решение при този избор винаги е политическо. Но нека не забравяме, че военното дело и технологиите станаха изключително сложни и затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони", обясни той.

В парада участваха над 1200 военнослужещи, но нямаше демонстрация на техника. Единствените машини, които участваха бяха три хеликоптера и още три изтребителя от военната авиация.
След приключването на парада пред националната телевизия военният министър Красимир Каракачанов посочи, че връщането на наборна военна служба е неизбежно предвид на съвременните предизвикателства пред сигурността.

Той уточни, че новата казарма може да не е задължително във вида и срока, в която бе отменена от края на 2007 година. Може да е обучение по основи на военното дело в средното образование, или да придобие някаква друга форма, но със сигурност мерки в тази посока трябва да се вземат. Министъра даде като пример Франция, където и двамата кандидат президенти говорят за възстановяване на военната повинност. Другият пример, който посочи беше Австрия, където наборната служба съществува и в момента, но срокът й се удължава от девет месеца на една година.

Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ