56 години от полета на Юрий Гагарин

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 April 2017 11:50 >

Днес, 12 април, честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Авиацията е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност.

Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати, пише БГНЕС.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво. Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.

Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. Той прави пълна обиколка на планетата за 108 минути и се връща благополучно на Земята. Постижението му дава старт на развитието на науката и изследването на Космоса, както и разбира се на надпреварата на двете световни мегасили САЩ и СССР/Русия в покоряването на пространството.

На 12 април 2011 г., Денят на авиацията и космонавтката е обявен и за Международния ден на космическите полети от хора измежду 60 държави по време на Общото събрание на ООН.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ