Мароко – древни градове и красиви плажове

Популярни места за почивка на чужденците са Танжер и Агадир

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 August 2018 11:48 >
Мароко – древни градове и красиви плажове
Мароко е сред най-предпочитаните туристически дестинации, защото е пълна с история, зашеметяваща архитектура, красиви плажове, вкусна кухня и романтика. Най-честите думи, които ще използвате там, са „Медина“, което означава старата част във всеки град, и „Рияд“, което означава къща за гости. Като бивша френска колония, в Мароко се говори френски и почти навсякъде надписите са дублирани на този език.

Мароко граничи с Алжир на изток и югоизток. На запад страната има широк излаз на Атлантическия океан, на север – на Средиземно море и Гибралтарския проток, част от който контролира. На средиземноморското крайбрежие са разположени испанските територии Сеута, Малиля, Пеньон де Велес де ла Гомера, Алхусемас и Чафаринските острови. Столицата е Рабат, а населението е толерантно към чужденците.Какво да посетите

Четирите императорски града – Рабат, Маракеш, Фес и Мекнес, са в задължителния списък на забележителностите за посещение.

В столицата Рабат е Кралският мавзолей и Кулата Хасан, строена за минаре на незавършена джамия през 1195 г. По онова време се е предполагало това да е най-високата сграда в ислямския свят. През 1199 г. обаче емирът Якуб ал Мансур умира и строежът е прекратен.

Забележителност: Кулата на Хасан е строена през 1195 г. и е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО


Днес Кулата на Хасан е обект на световно наследство на ЮНЕСКО. От другата страна на площада, на който се намира кулата, е съвременният мавзолей на Мухамад V (1909 – 1961) и неговите синове.

Маракеш, чието име в превод означава „земята на Бог“, е разположен в подножието на заснежените Атласки планини и на няколко часа път от Сахара. В него можете да видите както африканско-ориенталския бит и култура, съсредоточени в старата част (Медина), така и европейски заведения и сгради. Най-разпознаваемият символ на града е впечатляващата джамия „Кутубия“, която се вижда отвсякъде и на върха си има четири медни глобуса. Кралските гробници на Саадинската династия пък се отличават с изящните си дърворезби и рисуваните плочки. Дворецът Бади, който е построен през 1578 г., и дворецът Бахиа са сред другите исторически забележителности на града. А на площада „Джемаа ел Фна“ влизате в приказната атмосфера на жонгльори, танцьори и разказвачи на приказки. Атракциите варират от снимки с маймунки до рисуване по кожата с къна и безкрайни пазарлъци с търговци, които могат да свалят първоначално обявените цени с до 70%. Отличителна черта за Мароко е пазарлъкът. Ако не умеете да се пазарите, ще плащате повече.

Бившата столица Фес, която е най-древният императорски град в Мароко, привлича със зашеметяваща архитектура. Медината в града е най-голямата в страната и е част от световното културно наследство. В нея се влиза по малки улички, които водят до лабиринт от пътечки, цветове, стълби и задънени улички, в които трудно прониква слънчева светлина. Този фантастичен свят се е оформил около джамията „Карауин“ с четиринадесетте порти, която може да събере до 22 000 поклонници.

Изкуство: Ръчно изработените предмети и мароканската керамика са чудесен подарък


Четвъртият императорски град е Мекнес, който също е бил столица на Мароко. В Мекнес може да посетите градския портал Баб Мансур – най-големия в Мекнес и в Мароко. Изработката на портала е изключителна, а строежът му е завършен средата на XVIII век. Интересен е и мавзолеят на султан Мулай Исмаил – човека, направил Мекнес един от имперските градове. Немюсюлманите могат да разгледат светилището свободно, но нямат право да влизат в гробницата.

Казабланка –

романтичният град

В списъка на задължителните посещения, разбира се, е и Казабланка – най-големият град в Мароко. И най-романтичният. Последното идва от култовия филм „Казабланка“ (1942 г.), с Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, който през призмата на една любовна история пресъздава шпионската атмосфера две години преди в града да се проведе историческата конференция, на която съюзниците срещу Хитлеристка Германия се разбират за съвместни военни операции на територията на Европа. Филмът слага началото на традицията влюбени от цял свят да се целуват пред океанския прибой. И да се пишат хитове като „Целувката е целувка в Казабланка“.

На пазар: Колоритните пазари в Мароко предлагат изобилие от плодове и подправки и търговци, които обичат да се пазарят


Красивите плажове

Мароко има плажове както по крайбрежието на Средиземно море, така и на Атлантическия океан. Популярни места за почивка за чужденците са Танжер и Агадир.

Танжер предлага всичко, което туристите търсят – екзотика, история, красиви пейзажи, плажове. Благодарение на разположението си – на африканския бряг, само на 32 километра от Гибралтарския проток, Танжер е събрал в себе си най-доброто от арабската, испанската, португалската и френската култура. До 1956 г. градът е бил под международно управление. В Танжер не пропускайте гробницата на известния пътешественик от XIV век Ибн Батута, нито Музея на американската легация, който е и културен, и конферентен център, и библиотека. На 14 километра западно от Танжер е Пещерата на Херкулес. Според легендата там древногръцкият герой Херкулес си е почивал, след като е извършил 12-те си изпитания. Пещерата е на километър от красивия плаж Акар.

Агадир е морски курорт, който е известен с 10-километровия си пясъчен плаж. Градът е съвременен и динамичен, пълен с модерни хотели и кафенета в европейски стил. Средната температура през януари е 21 градуса и това го прави много подходящ за зимна слънчева почивка. Градът е разположен на брега на Атлантическия океан, близо до подножието на Атласките планини, на север от мястото, където река Сус се влива в океана.

Ако решите да отидете в Мароко, е добре да следвате няколко практични съвета. Ако ще си вземате кола под наем, направете го на място, а не от родината си, че излиза доста по-евтино. Купете си предплатена карта за джиесем и интернет също на място. И внимавайте за парите и вещите си по пазарите. И

Текстът е публикуван в брой 33/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ