Министрите на външните работи в ЕС доволни от изборите в Македония

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 December 2016 12:04 >

Министрите на външните работи на страните в ЕС проведоха днес работен обяд заедно с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и външният министър на Македония Никола Попоски, на който представителите на 28-те страни членки казаха, че са доволни от провеждането на вота.

По време на срещата Попоски е информирал своите колеги за протичането на изборния ден и скорошното съставяне на стабилно правителство.

„Днешната среща с министрите на външните работи на ЕС е във функцията на повторно връщане на европейския дневен ред в Република Македония“, каза Попоски от Брюксел.

На срещата, чиито домакини бяха външните министри на Австрия, Словения и Унгария Себастиан Курц, Карл Ерявец и Петер Сиярто, е било посочено също така, че изборите са проведени изключително успешно, каза още Попоски.

„Смятаме, че през 2017 г. трябва да има... приближаване към интеграцията на Република Македония към Европейския съюз, която трябва да започне с процеса на преговори“, допълни македонският дипломат.

От своя страна Курц и Сиярто потвърдиха, че ЕС е доволен от честните и демократични избори в Македония и очакват скоро да бъде формирано правителство.

На вчерашните избори в Македония ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски спечели предсрочните парламентарни избори в Република Македония. ВМРО-ДПМНЕ ще има 51 депутатски места в 120-местния парламент. В новия парламент ще влязат 4 албански партии - ДСИ, Беса, Коалиция Албански алианс и ДПА.

 

източник: МИА, БГНЕС

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ