Великобритания одобри строителството на първата нова АЕЦ от 20 години

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 September 2016 12:29 >

Британското правителство одобри плановете и съгласува условията за строителството на първата в страната атомна електростанция за последните 20 години - "Хинкли Поинт С", съобщи БНР. Проектът се осъществява от частни компании и се очаква новата АЕЦ да заработи през 2023 година.

"Хинкли Поинт" ще бъде разположена на площадката на вече съществуващата АЕЦ "Хинкли Поинт" в графство Съмърсет в Югозападна Англия. Ще се строи от консорциум начело с френската компания EDF, а като инвеститори ще участват китайски държавни компании. Две трети от разходите поема Франция, една трета - Китай. Стоителството ще струва 18 милиарда лири.

Станцията ще работи с два реактора, чийто срок на експлоатация ще бъде 60 години. Новата АЕЦ ще осигурява около 7 на сто от електроенергията, необходима на Обединеното кралство.

Критиците на проекта предупреждават за опасностите за околната среда. Аргумент против е и голямата вероятност разходите да се увеличат в процеса на изграждане на атомната централа.

Надеждите са, че ще бъдат създадени над 25 хиляди работни места.

 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ