Маргарита Попова: Пред нас стои жизнено важният въпрос да изградим свят без войни

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 August 2016 11:05 >

Пред нас стои жизнено важният въпрос за изграждане на свят, свободен от ядрено оръжие, което означава свят без войни. В ерата на глобално сътрудничество наша е отговорността да не оставяме за политическите елити пространства, свободни от отговорност.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в столицата на Казахстан Астана, където участва в международна конференция „Да изградим свят, свободен от ядрено оръжие“, предаде БГНЕС.

Попова изнесе доклад под мотото „Който с любов ражда човешки живот, той трябва да има и правото да го защитава“ „Човекът е единственият социален капитал, предназначен да опази земния свят в сложните взаимоотношения между държавите, регионите и във взаимоотношенията човек-бог-природа”, заяви тя. Попова припомни, че в основата на Програмата на ООН „Цели за развитие на хилядолетието“ до 2030 г. стои човекът и неговото достойнство.

Според вицепрезидента първата и най-важна задача за отговорно поведение днес е да защитим човечеството и XXI век от войни, да работим последователно за премахване на причините за конфликтите и войните, да потушим тлеещите и горящите зони на напрежение, като ясно заявим привързаността си към укрепване и спазване принципите на международното право и като предявим нови отговорности към Организацията на обединените нации (ООН). Необходимо е неразпространяването на ядрено оръжие да придобие статут на универсален международен режим, заяви Попова. Тя подчерта също, че още от средата на XX век България води политика за използване на ядрената енергия за мирни цели и подкрепя международните усилия за неразпространяване на ядреното оръжие. Ние сме страна по всички конвенции в областта на мирното използване на ядрените технологии.

„В демократичното общество призванието на политиката е да защитава и да утвърждава фундаментални ценности като мира, свободата, сигурността, върховната ценност на човешкия живот“, посочи още вицепрезидентът. Според нея политическите лидери визионери, които са социална необходимост във все повече общества, се раждат в периоди на опасност, нестабилност и кризи, за да лекуват пропукани или загубени национални идентичности.

Попова представи пред делегатите и тезата, че не е възможно да говорим за мира, сигурността и ценността на човешкия живот без признаването и участието на жените лидери като двигател на промяната. „Времето безмилостно доказва политическата недалновидност на подобен половинчат подход. Който с любов ражда човешки живот, той трябва да има и правото да го защитава“, заяви Маргарита Попова.

Конференцията е организирана от горната камара на парламента и МВнР на Република Казахстан. На форума присъстват участници от над 50 държави и представители на международни организации, сред които ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ