МЗХ: България може да бъде стратегически партньор на МААЕ и ФАО

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 July 2016 11:59 >

България може да бъде стратегически партньор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ФАО (Организацията за прехрана и земеделие) в сферата на земеделските научни проекти. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров на среща с Цу Лиян, директор на съвместния отдел за ядрени технологии в селското стопанство и храните на МААЕ и ФАО, съобщиха от МЗХ, цитирани от БГНЕС.

Той подчерта, че страната ни разполага с добри специалисти, както в областта на земеделието, така и в ядрената енергетика.

Заместник-министър Димитров изрази благодарност към МААЕ за навременната помощ и усилията за доставката на ваксини срещу Заразния нодуларен дерматит от Европейската комисия. „Болестта засегна цяла Европа. България пое инициативата да организира през месец септември европейската конференция във връзка със заболяването”, уточни той.

От своя страна Цу Лиян заяви, че усилията, които страната ни полага в борбата с нодуларния дерматит, са на изключително високо ниво. „Генералната дирекция има интерес върху контрола с болестта, както и за указване на помощ за справяне с нея. Ще организираме обучителни семинари, както в България, Сърбия, Македония, така и в други държави”, допълни още той. По думите му, страната ни е сред приоритетните държави за сътрудничество.

По време на срещата двамата обсъдиха Практически правила, по които МЗХ и МААЕ ще осъществяват сътрудничество в сектор „Животновъдство”, контрол и предотвратяване на болестите по животните и в областта на безопасността на храните. През месец септември предстои да бъде подписан и официалният документ за сътрудничество. В срещата участие взеха и постоянният представител на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, Австрия Светослав Спасов, съветници на министъра на земеделието и храните и представители на Агенцията за ядрена енергетика.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ