Тризнаците на Samsung

Серията Galaxy S10 вече включва 3 апарата. Какви са разликите между тях?

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 March 2019 20:27 >
Тризнаците на Samsung
ПЪЛНА ПРОМЯНА: Дизайнът на новата серия Galaxy S10 (от ляво надясно S10e, S10 и S10+) е радикално нов
Обявената в края на февруари флагманска серия Galaxy S10 на Samsung включва първите нови представители на най-високия клас смартфони за годината. Но в разрез на традицията от Galaxy S8 насам този път серията е съставена не от два – стандартен и по-голям смартфон, а от три модела. Така че за човек, тръгнал да купува чисто нов премиум апарат на корейския бранд, изборът не е лесен. В случая Samsung изцяло копира стратегията на Applе. Galaxy S10 и Galaxy S10+ са еквивалентни на iPhone XS iPhone и XS Max, докато по-евтиният Galaxy S10e е в същия сегмент като бюджетния iPhone XR.

Разбира се, при избора немалко значение има и цената на апаратите. Но ето някои полезни съвети, които могат да наклонят везните в полза на един от трите варианта.

Добрата новина е, че за разлика от миналогодишните S9 и S9+, чийто външен вид буквално повтори дизайна на S8 и S8+, актуалните модели са с радикално нов дизайн. Дисплеят им покрива почти изцяло предния панел (93% по-точно), като е оставена „дупка“ за предната камера. В случая с Galaxy S10+ тя е овална, защото включва и допълнителна камера за лицево разпознаване.

И трите апарата имат водоустойчивост IP68, което означава, че могат да издържат до 30 минути във вода с дълбочина 1,5 метра. Същото, както и предходното поколение. За щастие и трите предлагат 3,5-милиметровия аудиопорт, така че не се налага използването на преходник, за да слушате музика на любимите си слушалки. И трите споделят един и същ процесор – Exynos 9820 или Snapdragon 855 (в зависимост от пазара).

Вгражданият и в трите нов динамичен AMOLED дисплей вдига летвата пред качеството на изображение при мобилните устройства с ярките си и контрастни цветове и за момента няма конкуренция. И трите апарата поддържат въведената от S8 функция DEX, с която през компактна докинг станция може да ги свържете с монитор и клавиатура и да ги използвате като компютър с Android.

Новост в серията е технологията PowerShare, която позволява батерията на смартфона да се използва за индукционно зареждане на друг телефон или носима електроника като смартчасовник или безжични слушалки. Както и възможността за бързо безжично зареждане, при което скоростта е както при използването на кабел.

Вградената и допълнителната памет са на изцяло ново ниво. Galaxy S10+ се предлага и с 1 TB. И трите апарата поддържат допълнителна памет на microSDXC карти до 512GB. Това означава, че в топверсията получавате 1,5 TB памет в смартфона. Повече, отколкото мнозинството хора имат на лаптопа.

Идват и разликите. Докато при S10 и S10+ страничните краища на дисплеите са извити, при S10e дисплеят е плосък. Между другото, дисплеите с извити краища, макар и изглеждащи съвременно, са истински кошмар за поставяне на протектор за екрана. А той е необходим, защото едно изпускане на апарата „по лице“ върху асфалт или бетонна настилка ще ви вкара в сериозен разход.

Galaxy S10 и S10+ имат вграден в предния дисплей четец за пръстови отпечатъци, а при S10e сензорът е вграден в бутона за включване, който е разположен отстрани вдясно. Вградените в дисплея сензори все още отстъпват по скорост на отключване на стандартните решения и изискват по-голям натиск. Но модата изисква жертви.

Новакът в серията е Galaxy S10e, като в случая е-то означава essential (основен, съществен). Това е най-малкият като размер телефон, с 5,8-инчов диагонал на дисплея, колкото миналогодишния S9, но резолюцията е по-ниска – 2280 х 1080 срещу 2960 х 1440 пиксела. Теглото му е 150 г и ще се хареса на хората, които искат да управляват телефона с една ръка. Той има „само“ две задни камери – 12-мегапикселова с две апертури и 16-мегапикселова широкоъгълна, но стандартно върви със 128 GB памет – двойно повече, отколкото при миналогодишния S9. Оперативната памет също е повече – 6 GB стандартно при 4 GB за миналогодишния флагман. Но има една досадна подробност – при S10e е отпаднал пулсомерът, който вече е привилегия само на по-скъпите му събратя. Батерията е с капацитет 3100 mAh. Цената му в магазина е 1449 лв., с план при мобилен оператор с абонамент от около 50 лв. на месец може да слезе до 900 лева.

S10 и S10+ са по-скъпи – цената им започва съответно от 1749 лв. и 1949 лв., при мобилен оператор минимумите са около 1080 лв. и 1250 лева. Вариантът на S10+ с 1 TB постоянна памет излиза рекордните (поне засега) за мобилен телефон 3129 лева.

Като начало те предлагат стандартно 8 GB RAM памет и по-големи дисплеи с по-висока резолюция – 6,1-инча за S10 и 6,4 инча при S10+, разделителната способност и на двата е 3040 х 1440 пиксела. Окомплектовката им е с три камери на гърба, като в добавка към конфигурацията на S10e имат и 12-мегапикселова камера с двойно оптично приближаване. Батериите им са по-големи – 3400 mAh за S10 и 4100 mAh за S10+, а теглото – съответно 157 г и 175 грама. Гореспоменатият прeмиум вариант на S10+ за 3129 лв. е с керамичен „гръб“, което увеличава теглото до 198 грама.

В обобщение, S10e е за хората, които искат върхов телефон с удобен размер и са готови да направят малки компромиси като липсата на пулсомер и камера с двойно оптично приближаване. При по-скъпите апарати везните натежават в полза на S10+, защото срещу надценка от 200 лв. получавате значително по-големи батерия и дисплей, а разликата в теглото е минималните 18 грама. И

USB4 ще даде по-висока скорост и повече възможности


Скромният USB порт измина дълъг път от удобен начин за свързване на мишката или принтера към компютъра. Днес той се използва за почти всичко – от преносима памет до различни периферни устройства, включително минивентилатори за охлаждане през лятото. Но подобно на всяка друга технология, стандартът остарява и е време да бъде заменен с по-модерен, осигуряващ повече удобство, по-високи скорости и повече енергия.

Миналата седмица беше обявено новото поколение – USB4 (без интервал в изписването, бел.ред.), което се очаква да се вгражда в готови продукти през 2020 г. То ще позволява трансфер на данни със скорост до 40 Gbps, което е двойно повече от последната актуална версия, USB 3.2. Има и други подобрения, защото стандартът възприема и технологията на последната версия на конкурентния формат Thunderbolt 3, който Intel реши да сподели безплатно.

Разбира се, пълните възможности на USB4 няма да се използват от всеки. Но високите скорости ще позволяват работа, която изисква бърз трансфер на големи количества данни, като редактиране на видео, което е на външен диск или едновременната работа с няколко 4К монитора. Стандартът също ще подобри и работата на докинг станциите, които използват USB порт на лаптопа и оттам се свързват с външни монитори, дискове и друга периферия.

Но не е въпрос само на скорост. Технологията Thunderbolt, която ще се вгражда в USB4, ще позволява едновременния стрийминг на видео към външни монитори или телевизори и обработката на данни от външни дискове и памет. Така по едно и също време ще могат да работят няколко дисплея и да се изпълняват приложения за обработване на данни.

В допълнение USB4 ще осигурява и достатъчно енергия – с мощност до 100W, за да захранва външни видеокарти от лаптопа, както това днес става с Thunderbolt. Така геймърите и видеоредакторите ще разполагат бързо и удобно с допълнителна процесорна мощ, която лаптопът трудно може да осигури.

От USB Implementation Forum, организацията, която създава стандартите от фамилията USB, смятат да обявят точните спецификации на USB4 в средата на годината. За излизането на пазара на първите устройства ще са необходими между 12 и 18 месеца.

Новият стандарт ще използва и USB-C конекторите, които се вграждат в съвременните смартфони и в някои модели лаптопи. Удобното при тях е, че няма значение на коя страна е завъртян накрайникът, за да влезе в порта. Така ще остане в историята едно неудобство, датиращо от десетилетия. Но ще мине поне десетилетие, преди човечеството да преоборудва техниката по новия стандарт. И

Текстът е публикуван в брой 11/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ