Как да привлечем и задържим добри фрийлансери

С коректни отношения и малки жестове ще си осигурите качествени външни специалисти

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 March 2019 20:22 >
Как да привлечем и задържим добри фрийлансери
МОРКОВ: Фрийлансерите не желаят да са част от офис културата ви, но със сигурност ще оценят част от придобивките, които осигурявате на щатните служители
Фрийлансерите отдавна не са екзотично явление в бизнеса, а са на първа линия, като неразделна част от съвременната работна среда. Те са във всяка сфера на икономиката и ще стават още повече. Да не се съобразявате с това, означава да не мислите за бъдещето. Като начало трябва да приемете факта, че работещите на свободна практика не търсят същите корпоративни условия като работниците на пълно работно време. Основното, което желаят, е автономност и постоянен доход.


Но как да приспособим фирмената си култура, за да стане привлекателна за качествените фрийлансери?


Плащайте навреме

Много фрийлансери се оплакват, че чакат с месеци да им се плати за свършената работа. Това не само се отразява на планирания им паричен поток, но и със сигурност ви поставя в лоша светлина като работодател. Повечето професионалисти на свободна практика очакват някакво закъснение между завършването на проекта и плащането, но бъдете сигурни, че оценяват, когато получават чековете си своевременно. Така че организирайте счетоводството си така, че да спазвате договорките си, като това се отнася и за данъчните документи, които трябва да прилагате. Ако не сте коректни, следващия път, в който разочарованият външен експерт, от който имате нужда, трябва да избира между две предложения за работа, няма да дойде при вас.


Правете жестове

Очевидно е, че работещите на свободна практика не могат (а повечето и не искат) да са част от фирмения ви живот, но те биха оценили някои малки жестове. Например, ако имате договор с някоя спортна зала, включете ги към листата с хората, на които осигурявате фитнес. Същото се отнася и до всякакви допълнителни блага, които осигурявате на щатните си служители, без значение дали става въпрос за отстъпки за ваканции, или карти за зареждане на гориво. Това няма да ви струва нищо във финансов план, но всяко подобно усилие е от значение и ще повиши доверието между вас и добрите фрийлансери. Не забравяйте да ги каните и на вашите офис партита, което се оценява много добре от външните специалисти.


Помощ за професионално

развитие

Фрийлансерите обикновено се фокусират върху собственото си професионално развитие. Възползвайте се и им дайте възможност да се усъвършенстват, без за това да правите големи допълнителни разходи. Например, ако плащате на други членове на вашия екип, за да се включат в онлайн програми за сертифициране, защо да не отворите вратата за надеждни свободни работници? Можете също така да дадете възможност на фрийлансери да посещават събития, като конференции и семинари, което ще им помогне да разберат по-добре вашия пазар и усетят бъдещо позициониране на компанията ви.

Изисква се голяма увереност в собствената експертност, за да захвърлиш сигурната постоянна работа, така че обичайно фрийлансерите са сред най-добрите в своята сфера. А за да имате най-добрите подръка, трябва да положите усилия. Ако се замислите, ще разберете, че в крайна сметка това ще донесе повече ползи на вас. И

Текстът е публикуван в брой 11/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ