„Мастаба” – изкуство за чувствата и очите

В лондонския Хайд Парк се появи най-новата инсталация на авангардиста с български корени Кристо

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 June 2018 12:23 >
„Мастаба” – изкуство за чувствата и очите
Източник: Gulliver Photos / Getty Images
Едни говорят за него с възхита, други – с неприязън. А той, Кристо, обръща внимание единствено на изкуството. На идеите, родени от него и от покойната му вече любима Жан-Клод. На онова, което не му дава покой в сънищата, но му носи удоволствие, когато съзре същото в очите на зрителите.

Така е и с „Мастаба” – най-новата арт инсталация на авангардиста с български корени, която ще плава във водите на езерото „Сърпентайн” в лондонския Хайд Парк до 23 септември. Огромната пресечена пирамида е съчленена от 7506 стандартни 55-галонови варела, оцветени в червено, бяло, синьо и лилаво и подредени в строгия ред на геометрична фигура и с постоянен наклон на всички страни 60 градуса спрямо хоризонта. Изглежда внушително, странно, дошло от неизвестността.

„Не очаквайте послания. Трябва да го открие всеки сам за себе си. Няма как аз да ви направлявам. Просто трябва да използвате сетивата си. Пропорциите, движението, отражението, цветовете… Тук думите не важат. Само чувствата и очите могат да го разберат!” Думите на Кристо предадоха всички големи световни и български електронни медии и се очаква да привлекат милиони туристи в британската столица – така както го направиха и оранжевите „Плаващи кейове” в италианското езеро Изео през 2016 г. Ала този път гледката е безплатна. Единственото, което артистът очаква от посетителите, е да не забравят вкъщи сетивата си.

Плаващата инсталация се извисява на 20 м над водата, широка е 30 м, а дължината ѝ 40 м. Заглавието „Мастаба” идва от Древна Месопотамия – формата е била характерна за пейките пред първите местни градски жилища. По-късно се свързва и с част от гробниците в Древен Египет.

Огромната цветна инсталация заема около 1% от езерната площ. Според Кристо „Мастаба” ще принадлежи на всички, докато изчезне от погледите. Пари от билети няма да се събират. Артистът обаче обяви, че ще инвестира част от средствата по сделката за експонирането ѝ за създаване на местообитания на птици и прилепи в района, както и за пречиствателна водна система, която да предпази езерото на прекомерно разпространение на водорасли.

Дни преди да „порасне” цветната пресечена пирамида, Кристо заяви пред в. „Гардиън“: „Не мога да обясня изкуството си. Цялата ми професионална работа е ирационална и безполезна… Правя неща без конкретна функция – освен може би да носят удоволствие”. А за да го изпиташ, гледайки пурпурно-бяло-синьото творение, наистина са нужни очи и добро сърце. Колко малко му трябва на Кристо…

Текстът е публикуван в брой 25/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежаВижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ