National Interest: Русия възражда корабостроенето

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 January 2016 10:35 >
National Interest: Русия възражда корабостроенето

Русия възражда една от стратегически важните отрасли в корабостроенето – производството на самолетоносачи, които страната загубила след разпада на СССР, пише американското списание “Нешънъл интрест”, цитирано от агенция РИА Новости.

В продължението на две десетилетия Русия възстановявала тази промишленост и сега държавата има широки перспективи – до 2019 година се планира да бъдат възродени корабостроителници, на които ще могат да се строят самолетоносачи.

Сега руският военноморски флот има само един кораб от този тип – тежкият самолетоносещ крайцер “Адмирал Кузнецов”. Той е построен в съветски времена в Николаево в Черноморския корабостроителен завод. След разпада на СССР през 1991 година Русия загуби достъп до тези корабостроителници, в които преди това се произвеждали всички самолетоносачи. Заради това на Русия се наложи да възстанови производството на кораби в рамките на новите граници.

В края на декември президентът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви, че след модернизирането на корабостроителниците до 2019 година Русия ще притежава всичко необходимо за производството на големи кораби, включително самолетоносачи.

Според изданието, въпреки че Алексей Рахманов не уточнил къде точно ще се строят новите кораби, най-вероятно е новото поколение самолетоносачи да се произвежда в корабостроителници “Севмаша” в град Северодвинск - предприятие в Русия, което наскоро започнало да ремонтира самолетоносача “Адмирал Горшков”, продаден на Индия и вече носещ името “Викрамадитя”.

Списанието отбелязва, че за производството на нов самолетоносач вероятно ще са нужни около десет години.

Засега Русия създава база за строителство на нов кораб. През 2015 година започнало разработване на електромагнитен катапулт за излитане на самолети от самолетоносач.

През 2015 година в Русия бил представен проект за руски самолетоносач ново поколение 23000Е “Буря”. Според проектът корабът може да е с ядрен двигател и да побира до 90 самолета. За строителството на такъв самолетоносач ще са нужни минимум 5,6 милиарда долара.

Русия се надява след известно време да построи кораби, които ще могат да изпълняват същите функции като хеликоптероносачите тип “Мистрал”, пише “Нешънъл интерест”, цитиран от РИА Новости.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ