Как да превърнем хобито в бизнес

Можем да се издържаме от любимите си занимания, но трябва сериозно планиране и подготовка

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 January 2018 10:46 >
Как да превърнем хобито в бизнес
Източник: Shutterstock
МЕЧТАНАТА РАБОТА: С добра идея и внимателно планиране можете да се издържате от това, което обичате да правите
Мнозина са недоволни от моментната си заетост и мечтаят да оставят зад гърба си задължителното работно време от 9 до 17 ч. Но колцина са склонни да последват мечтата си да водят живот, в който получават заплащане за това, което наистина искат да правят? И как да стане това? Как да превърнем хобито си, като например правенето на крафт бира, градинарството или фотографията, в бизнес, който генерира достатъчно доходи?

Не става просто да напуснем работата си и да се втурнем в приключение. Нужен е план и стъпки, които трябва да следваме, за да изживеем мечтата си и в същото време да можем да изкарваме прехраната си.

Потърсете честно мнение

Помнете, че вие, семейството или приятелите, не сте най-подходящите за оценка на начинанието. Нуждаете се от ментор - опитен професионалист - и честна обратна връзка. Преди да започнете да правите истински пари, работата ви трябва да бъде забелязана. Всеки има фотоапарат, но не всеки разбира от осветление и рамкиране. Трябва да сте сигурни, че идеята ви е достатъчно добра,  а вашите умения са подходящи за задачата. Ако е възможно, намерете общност от експерти, които желаят да споделят знания и да проучат работата ви с критично око. Добра опция е платформата LinkedIn, която може би е най-доброто място за търсене на експертни ментори.

Намерете доказателство

за концепцията

"Доказателство за концепцията" (proof of concept) е бизнес термин, използван от предприемачите, търсещи финансиране. Дори да не се нуждаете от средства, за да стартирате, осигуряването на доказателство, че проектът ви е жизнеспособен, не е лоша идея. То ви помага да разберете дали хората ще купят вашия продукт. Бърз метод за оценяване на пазарната ви цена е кампания за крауд фъндинг. Kickstarter, GoFundMe и Indiegogo са популярни, но също така има и специализирани сайтове като Barnraiser за занаятчийски храни, Slated за филмови проекти, Fig за видеоигри и т.н. Ключът към продажбата на вашата идея е презентацията, защото хиляди проекти се пускат всеки ден. Предизвикателството е да се откроите от тълпата.

Действайте успоредно

с работата си

Започнете проекта си, като действате успоредно с нормалната си работа. Ако сте на работен ден, за да плащате сметките си, то по собствения бизнес трябва да работите в почивните си дни. Тогава можете да работите по маркетинга, търсене на ментори или по уебстайта си. Успоредната дейност ще ви помогне да започнете с малка по обем работа, докато името ви на страхотен уебразработчик или сватбен фотограф не се разчуе. Когато календарът ви с поръчки е запълнен предварително за месец или повече, вече може да замените заплатата със собствен бизнес.

Направете бизнес план

Ако ще започвате бизнес, ви трябва план. Същото е, когато искаш да направиш кариера от хобито си. С тази стъпка ще изведете уменията си до професионално ниво. Не пренебрегвайте бизнес плана, защото в противен случай бързо ще се окажете претоварени. Ще ви е необходима система за управление на взаимоотношенията с клиенти, за да поддържате връзка с потребителите на стоката или услугата ви, присъствие в социалните мрежи и силен маркетингов план.

Извод

Малко вероятно е да успеете, ако вашата мечта не е реалистична. Някои хобита са предназначени да останат такива. Шансовете за провал при преминаването от акустична китара към рок звезда са астрономически. Но съвсем не е неразумно да опитате да станете успешни като пивовар, фотограф или личен треньор. Колкото по-голямо е търсенето за вашето хоби, толкова повече се увеличават шансовете за реализацията му като бизнес проект.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ