Русия ще търси руда на 3 хил. кв. км в Тихия океан

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 March 2015 05:57 >
Русия ще търси руда на 3 хил. кв. км в Тихия океан

Русия е получила изключителното разрешение да проучва за полезни изкопаеми 3 хил. кв. км от площта на Тихия океан в продължение на 15 години. Съответното споразумение е било подписано от Министерството на природните ресурси на Русия и Международния орган за морското дъно към ООН.

"Това споразумение е за проучването на кобалтоносните желязо-манганови кори" – съобщи пред журналисти в ООН заместник-министърът на природните ресурси и екологията на Русия Денис Храмов.

"Заявихме присъствие на обща площ от около 3000 кв. км. Това са 150 блока с площ по 20 кв. км в района на Магелановите възвишения" – каза той.

Магелановите възвишения са верига подводни планини в средната част на Източномарианската котловина (на изток от Марианската падина), а с подписаното споразумение, вече единствено Русия може да претендира за тях.

Денис Храмов отбелязва, че ресурсите на тези участъци, по разни оценки, могат да достигнат до 170 млн. тона, което може да даде до 35 млн. тона реални запаси. На тези територии от Тихия океан, по думите му, ще се проведе проучване. Храмов обаче отбелязва, в близко бъдеще не е възможно да се започне добив на полезни изкопаеми на дълбочина 5 км.

"Разбира се, трябва да имаме предвид, че работата на подобна дълбочина е дори по-сложна от усвояването на космоса. Това остава в далечното бъдеще. Това е в най-модерната сфера на техническия прогрес. Да се създаде комплекс, който да се движи 5-6 км по дъното и да добива руда, да я изнася на повърхността и да я обогатява там – това е като от научно-фантастичен роман на Беляев" – подчертава Храмов.

В продължение на 15 години, съгласно подписания договор, Русия ще изучава посочените райони, за да може в крайна сметка да "си остави 50-те най-перспективни блока, които ще имаме правото да разработим до пълен добив" – посочва заместник-министърът.

Храмов припомня, че това не е първият договор за труднодостъпни рудни полезни изкопаеми в Световния океан, който Русия подписва. "Първият договор бе подписан от Русия през 2001 г. от името на държавното предприятие "Южморгеология", а целта – разработване на желязо-манганови конкреции. Вторият договор бе подписан през 2012 г. от името на руското правителство а целта е развиване на находищата на дълбоководните полиметални сулфиди".

Желязо-манганови конкреции имат широко разпространение на океанското дъно. Те представляват комплексни по състав окиси и хидроокиси на Fe и Mn. На повърхността на океанското дъно се срещат като конкреции (нодули) и кори. Конкреционното поле Кларион- Клипертон днес се явява най- изученият участък на дъното на Световния океан. Резултатите от неговото изучаване и проучване дават основание да бъдат обособени огромни площи на дъното на района, разпределени между няколко държави: Франция, Япония, Русия, Индия, Китай, Южна Корея и съвместната организация „Интерокеанметал”. През 2001 г. консорциумът „Интерокеанметал” в състав България, Русия, Куба, Полша, Словакия и Чехия подписват контракт с Международния орган по дъното - МОД. Регулирането на дейностите в МОД на Световния океан се осъществява от ООН , щаб-квартирата на която се намира в Кингстън - Ямайка. МОД при ООН издава на „Интерокеанметал” международен сертификат за изучаване и усвояване на нетрадиционен тип, комплексна минерална суровина - ЖМК, на площ от 75 000 km2 в Тихия океан, заключен между разломите Кларион - Клипертон. Конкреционните руди от района Кларион - Клипертон, под юрисдикцията на „Интерокеанметал” се отличават с висока рентабилност.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ