„Шарли ебдо” може да достигне тримилионен тираж

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 January 2015 03:40 >
„Шарли ебдо” може да достигне тримилионен тираж

До 3 милиона копия на списание „Шарли ебдо” може да се появят на пазара тази седмица. Това е много повече от обичайния тираж от 60 000 - в отговор на растящото търсене на първото издание на сатиричния седмичник след смъртоносните нападения от миналата седмица от ислямистки екстремисти.

Седемнайсет души, включително журналисти и полицаи, бяха убити по време на трите дни на насилие, които започнаха на 7 януари, когато бунтовници нахлуха в офиса на „Шарли ебдо” по време на редовно заседание на редакцията и застреляха петима от водещите карикатуристи.

Вестник Liberation, който сега временно помещава дейностите на „Шарли ебдо”, разкри в Туитър първата страница на изданието от 14 януари късно в понеделник - изображение на пророка Мохамед с табела с надпис "JE SUIS CHARLIE" ("Аз съм Чарли") и подзаглавие "TOUT EST PADRONNE" ("Всичко е простено") -> виж тук.

Първоначалната партида от 1 милион копия ще бъде на разположение в сряда и четвъртък, каза Мишел Салиън, говорител на компания MPL, която разпределя „Шарли ебдо”. Още 2 милиона може след това да бъдат отпечатани в зависимост от търсенето.

"В момента има заявки за 300 000 копия в целия свят - и търсенето продължава да нараства с всеки изминал час", каза Салиън, като добави, че вестникът обикновено има само 4000 международни клиенти.

"Ще надхвърлим един милион. А в четвъртък най-вероятно ще бъде взето решение за отпечатване на допълнителни копия".

В неделя най-малко 3,7 милиона души участваха в шествията във Франция в подкрепа към „Шарли ебдо”, към свободата на словото. Световните лидери се обединиха, за да поведат над един милион граждани през Париж в безпрецедентна демонстрация в почит на жертвите.

Новото издание на „Шарли ебдо”, известно със своите сатирични атаки срещу исляма и другите религии, ще включва карикатури с участието на пророка Мохамед и подигравки с политици и други религии.

Салиън каза, че обикновено се печатат 60 000 копия на списанието, а се продават само 30 000.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ