Руските учени от Института за космически изследвания (ИКИ) към Руската академия на науките и Московския физико-технически институт заедно с френските и американските си колеги са съставили карта на разпределението на водната пара в атмосферата на Марс. Те са осъществили проекта с помощта на данни, събрани за десет години от руско-френския спектърометър SPICAM, установен на борда на европейската сонда „Марс Експрес”.
„Ако разпределим целият воден отем в атмосферата по повърхността на планетата, дебелината на водния слой няма да надвиши 10-20 микрона, докато на Земята тя е в пъти по-значителна”, гласи съобщението на пресслужбата на ИКИ.
Според резултатите от изследването, съдържанието на водната пара в атмосферата достига максимална стойност 60-70 микрона кондензирана вода в северните райони по време на летния сезон. Летният максимум в Южното полукълбо е значително по-нисък - около 20 микрона. Учените са установили също така забележимо понижаване на концентрацията на водната пара по време на глобалната прашна буря, което най-вероятно е свързано с изтеглянето на парата от атмосферата за сметка на процесите на адсорбция и кондензиране на повърхността.
„Температурите на Марс на ниски, а атмосферното налягане не позволява на водата да съществува в течен вид в открити водоеми, каквито има на Земята. Но на Марс има огромен слой вечен лед и значителни запаси воден лед, съсредоточени в полярните шапки. В атмосферата също така има водна пара, въпреки че количеството й е нищожно в сравнение в това на Земята”, гласи съобщението.
Първоначално устройството SPICAM (Spectroscopy for Investigation of Characteristics of the Atmosphere of Mars) е било създадено за руската сонда "Марс-96", която беше загубена заради авария на ракетата-носител.
Новата съществено подобрена версия на инструмента беше изстреляна от космодрума Байконур на 2 юни 2003 година с помощта на ракетата-носител „Союз". В края на декември 2003 година "Марс-Експрес" влезе в орбитата на Марс и от този момент събира данни за планетата и космическото пространство около нея.
Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.