Комунистическата утопия съществува в Испания

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 September 2014 08:38 >
Комунистическата утопия съществува в Испания

На снимката: Надпис на сградата на селския кооператив в Мариналеда, свидетелства за убежденията на жителите на селото.

Откакто рухна СССР хората с леви убеждения търсят някакво образцово общество, около което те биха могли да се сплотят, пише Wall Street Journal. През 90-те това бе мексиканския щат Чяпас, след това движението „Окупирай Уол Стрийт“, но то отшумя.

„За щастие на разочарованите, съществува Мариналеда. В това испанско селце с население от 2771 човека, разположено на 70 мили от Севиля, още от края на 70-те години на миналия век строят комунистическа утопия.

Вероятно, Мариналеда е най-приятното комунистическо общество в света, което се радва на близост до бреговете на Средиземно море и факта, че съществува в либерално-демократична Испания. Тук няма ГУЛАГ, няма и тайна полиция.  И въпреки това присъстват „някои от главните черти на всички комунистически общества, не на последно място свръхидеологизираното правителство и здравата доза икономически абсурд.

Местният кмет Хуан Мануел Санчес Гордильо побеждава на изборите от 1979 година насам. „Никога не съм бил член на комунистическата партия“, казва той. „Но съм комунист или комунитарист“.

Голяма част от намиращата се в колективна собственост земя, която сега обработват селяните от Мариналеда, е била завоювана по пътя на акции за нейното завземане, седящи демонстрации, стачки и т.н.

Неотдавна кметът и членовете на радикален профсъюз конфискуваха продукти от супермаркетите и ги дариха на бедняците. Всички селяни от кооператива получават еднакво възнаграждение: малко над 40 евро на ден за 6 часа и половина работа.

Мариналеда също предлага на новите жители къщи за 15 евро на месец, при условие, че те са готови сами да ги построят.

Този модел изглежда като изход от икономическата криза в Испания. Но в крайна сметка Мариналеда е един от ярките примери за разточителство и неефективност, които реално провокираха появата на испанската криза. По данни на вестник „Ел Мундо“, още през 2007 година регионалното правителство субсидирало къщи в Мариналеда за 12 хиляди евро всяка. 1/6 част от жителите също получават субсидии, но въпреки това не се наблюдава вълна от заселници.

Мариналеда не е изключение, а образец на европейския социализъм – издържа се на държавни субсидии и преживява демографска криза.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ