Микрофлората е много важна за нормалното функциониране на червата. Болестите възникват вследствие на промяната на баланса между полезните и вредните бактерии, а учените стигнаха до извода, че белият хляб спомага развитието на полезните.
Чревната микрофлора силно се влияе от храната, която поемаме. Казано най-просто: полезните храни спомагат за развитието на полезни бактерии, а нездравословните - на вредни.
Напоследък обаче лекарите все по-често опровергават собствените си теории за качествата на определени продукти.
Явно сега е ред на белия хляб. Дълго време се смяташе, че той е вреден за човека, поради което лекарите и диетолозите упорито ни съветваха да консумираме хляб от пълнозърнесто брашно (бел. ред.: брашно, което се получава при смилане на цялото зърно, без отделяне на нито една фракция от него).
Учението от университета в Овиедо, Испания опровергават разпространената теория, твърдейки, че белият хляб не може да бъде категоризиран като вреден продукт. Оказва се, че консумацията му благоприятсва развитието на лактобацилите, които превръщат лактозата и други въглехидрати в млечна киселина и спомага за нормалното функциониране на червата.
Испанските учени са изследвали влиянието на полифенолите (органични съединяние, които се съдържат в подправките, чая, плодовете и зеленчуците - по-известни на българите под името антиоксиданти) върху чревната микрофлора. Наблюдението на хранителите навици на 38 здрави възрастни доброволци е довело до редица интересни и неочаквани резултати. Оказва се, че полизахаридите, на които са богати цитрусовите плодове, понижават нивото на полезните чревни бактерии, което влиза в разрез с досегашните схващания.
Но най-неочакваното откритие си остава фактът, че консумацията на бял хляб стимулира развитието на колониите на изключително важните и полезни за човешкото тяло лактобацили.
Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.