Учени разбраха каква е тайната зад перфектната чаша кафе. И тайната съставка е учудващо проста.
Оказва се, че зависи от твърдостта на използваната вода.
Експерти използвали химически методи за изследване на влиянието на различните видове вода върху вкуса на кафето, за да открият, че сравнително твърдата вода води до най-добри резултати.
Откритията показват, че има „значителна промяна” в качеството на кафето под влияние на този фактор. Високите нива на бикарбонати вредят на вкуса, докато високите нива на магнезиеви йони го подобряват.
Според Кристофър Хендън, химик от университета в Бат, богатата на натрий вода, тоест тази, която е по-мека, не може да освободи пълния потенциал на аромата на кафето.
„Вкусът на полученото кафе се определя от това колко от химикалите, съдържащи се в зърната на кафето могат да се извлекат от водата, като е важно и дали кафето е печено, мелено, температурата на приготвяне, налягането и времето за приготвяне”, сподели той.
Колона-Дашууд, който притежава кафене в Бат и е съавтор на доклада, заявява, че най-добрите резултати се постигат с „умерено твърда” чешмяна вода.
Но вкусът на съвършенството не може да бъде основен приоритет в дневния ред на всички, добави той: „По традиция кафе индустрията е най-загрижена за използването на вода, която не пречи на машините им.”
Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.