В близките 15 години НАСА ще лови астероиди

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 May 2014 02:33 >
В близките 15 години НАСА ще лови астероиди

Изследователи от НАСА работят по план, който не само се надява да постави астронавти на астероид за първи път, но също така и да го преместят в космическата орбита на Луната.

Проектът е планиран за завършване през около 2020г., въпреки че бъдещите астронавти вече се подготвят за мисията с ниска гравитация, като тренират под вода – най-сходните обстоятелства които учените могат да симулират на Земята. Те също завършиха реплика на космическия кораб "Орион", който ще транспортира астронавтите до астероида.

„Работим върху техниките и инструментите, които може да се използват някои ден за проучването на малък астероид, който ще бъде прихванат от орбита около слънцето и върнат от роботизиран космически кораб в орбита около Луната," - каза Стан Лъв, един от обучаващите се астронавти в изявление на НАСА.

Учените се надяват, че ако успеят да извлекат проби от астероид, той ще бъде изграден от слоеве, които могат да дадат някаква представа за сегашното състояние на Слънчевата система, вероятно дори и информация за това как се е образувала.

Един актуален проблем са инструментите: надеждни инструменти като чук и пирони не са адекватни в космоса, заради проблемите, създадени от това астронавт да размахва тежък предмет пред тънкия стъклен щит за лицето. Друг проблем е,че скафандърът трябва да се усъвършенства. Ходенето на луната и катеренето по астероид са две много различни действия, което поражда нуждата скафандърът да бъде издръжлив и динамичен.

Тази новина идва две години след като група предприемачи от Силиконовата долина предизвикаха вълнение със съобщението си, че те се надяват да разработят роботизиран космическо кораб, който може да извлича ценни минерали от астероиди. С финансова подкрепа от шефовете на Гугъл – Ерик Шмид и Лари Пейдж, както и британския милиардер Ричард Брансън, така наречената "Група за планетарни ресурси" бе назована като „бъдещето на предприемачеството в космоса”.

Днес, групата е излиза от играта на думи и признава, че новата им цел е да се намери вода върху или в близост до астероида и да го преработват в гориво, което може да се използва за запазването на стареещите търговски сателити, според Уолстрийт Джърнъл.

И двете инициативи биха могли да използват малко помощ, що се отнася до идентифицирането на кои астероиди биха били годни за работа. Миналата година, НАСА помоли за помощта на обществото в набелязването на някои от 99-те процента астероиди с размери от 30 до 40 метра – които са достатъчно големи да опустошат град - които все още не са открили.

Инициативата е вдъхновена от 18-метровия астероид, който експлоадира над Челябинск, Русия през февруари и почти със сигурност ще помогне на плана за кацане на астероид в космоса, според главния инженер на НАСА, Брайън Мъйрхед.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ