„Газпром” измества Apple в световна класация

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 May 2014 08:34 >
„Газпром” измества Apple в световна класация

„Газпром” се  превърна в най-голямата обществена компания в света, оставяйки Apple и ExxonMobil зад себе си. Инвестиционната корпорация Ротшилд активно закупува акции от „Газпром”.

В края на април „Газпром” публикува отчета си за 2013г. Цифрите показват, че компанията се е издигнала от 3-то до 1-во място в света що се отнася до печалбите преди да се добавят лихви, данъци, обезценяване и погасяване (ППЛДОГ), които са се увеличили с 22%, за да достигнат 61,4 млрд. щатски долара.

На следващо място е китайската компания Petrochina (57,78 млрд. долара), ExxonMobil (57,48 млрд. долара) и Apple (55,76 млрд долара).

По отношение на нетната печалба, „Газпром” е на пето място в света (35,62 млрд долара), а по отношение на доходи – на 16-то (106,4 млрд. долара).

Експертите, анкетирани от бизнес вестника „Ведомости”  приписват растежа на „Газпром” по отношение на ППЛДОГ на рекордно високите доставки на газ за Европа, които нараснаха до 16,3% миналата година, докато пазарният дял на компанията се увеличи от 26 до 30 процента.

В същото време цените на газта остават непроменени. Европа е основният пазар на „Газпром” (40% от печалбите на компанията). Това заяви през „Ведомости” анализаторът от Анкоринвест, Сергей Вакхрамаев.

И все пак, това увеличение в печалбите не се отразява върху капитала на „Газпром”. Все още подценена, компанията дори не се класира сред най-добрите 100 в света. Към 29 април, „Газпром” бе само на 110 място с капитал от около 85 млрд. долара. Капиталът на ExxonMobil от друга страна на 29 април достигна 436,08 млрд. долара, докато този на най-ценната компания в света Apple бе 511,74 млрд. долара.

Следователно, не е изненадващо, че значително по-евтините акции на „Газпром” предизвикаха засилен интерес от страна на династията Ротшилд. През първото тримесечие на 2014г. инвестиционната корпорация Ротшилд  увеличи своите инвестиции в АДР(американски депозитарни разписки) на „Газпром” седем пъти, до 1,7 млн. долара, според изявлението на корпорацията пред Американската комисия по ценни книжа и фондови борси.

„За една династия, която в продължение на много години е била символ на богатство и власт, това не е значителна сума. Тя е по-скоро сигнал, че ситуацията на руския пазар все още може да се подобри,” заяви пред вестник "Взгляд" Кира Юшченко, анализатор от брокерската фирма FSB. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ