Банкерските първенци след Освобождението

Братя Симеонови създават в Русе мощна финансова институция на държавен гръб

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 February 2019 10:18 >
Банкерските първенци след Освобождението
Най-големите български банкери на XIX век са русенските братя Иваница и Стефан Симеонови. Разбира се, в първите години и десетилетия след Освобождението банкерството е дейност, чийто успех е плътно свързан с държавните проекти и с липсата или налагащите се в крачка регулации.

Двмата братя са родени в Габрово през 50-те – 60-те години на XIX век в семейството на учител. Семейството се мести в Търново, после и в Русе. В Русе, тогава Русчук, братята подхващат търговия, но и се включват в народоосвободителното дело – подпомагат преминаването на хъшовете през Дунава, в тесни контакти са с Баба Тонка и синовете й.

Иваница Симеонов след Освобождението се захваща с политика. Общински съветник, кмет на Русе, лидер на Консервативната партия в града, депутат в Третото обикновено народно събрание и негов подпредседател.

По-големият брат, Стефан Симеонов, след като завършва Търговската гимназия в Свищов, се жени за богата наследница и вече разполага с добър начален капитал за бизнес. Той обаче също като брат си притежава и политически капитал – в ученическите си години в Търново е бил приятел със Стефан Стамболов, който пък вече е е министър-председател. Но Иваница, по съвет на брат си, бързо се сближава и с наследника му Константин Стоилов.

Братята решават да учредят банка – Банка "Братя Симеонови". По-късно създават Българска търговска банка, в която се влива Банка "Братя Симеонови". През нея започват плащания по бюджета и по външните заеми, въпреки че вече има закон, според който това трябва да става чрез БНБ. Основно действащо лице като предприемач и банкер е Стефан Симеонов. Той взема на концесия строителството на жп линията София – Роман, започва още няколко железопътни отсечки – Русе – Търново – Трявна и Нова Загора – Септември. Тук обаче "сгазва лука", защото засяга интересите на мощни западни инвеститори. Северните железници се конкурират с южните – София – Пловдив, и подложено на натиск, правителството замразява строежа на трасето Нова Загора – Септември и банката фалира.

Сградата на банката на братя Симеонови е един от архитектурните шедьоври на Русе. Построена е през 1895 г. от младия архитект Нигохос Бедросян – великолепна 4-етажна трапецовидна сграда в необароков стил по протежението на днешните улици "Александровска" и "Добри Немиров". След фалита на банката на братя Симеонови сградата – и днес – все е дом на финансови институции.

Братята Иваница и Стефан Симеонови са дарители и меценати на културния живот на Русе. Дават пари за книги за училищата, за озеленяване и оформянето на кея между пристанището и Халите, докато това място се оформи като втори градски център, даряват 50 000 златни лева за построяването на Паметника на свободата. Финансират гостуването в Русе на чуждестранни театрални, циркови и певчески трупи, откриват модни и фармацевтични изложби. Финансират курсове по немски и френски език и изискват от своите служители – от портиера до висшите чиновници в банката, "да знаят поне немски". На служителите си дават 13-а заплата и безплатен обяд, а децата им през лятната ваканция са по една седмица на море или планина за сметка на банката.

Българската търговска банка, станала известна по-късно като Търгбанк, е първата значителна банка у нас, учредена само с местен капитал. (През 20-те години на ХХ век 1/3 от капитала й вече се държи от "Париба"). Но името й е свързано с имената на две далеч по-успешни и мащабни от братя Симеонови банкерски фамилии – Губиделникови и Бурови. Георги Губиделников е директор на банката 33 години – до смъртта си през 1938 г., а председател на управителния й съвет, също три десетилетия, е Иван Буров. Банката се управлява от София (сградата на КТБ на пл. "Гарибалди"), но седалището й остава в Русе.

Текстът е публикуван в брой 6/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ