"Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската "Мет" са резервирали капацитета на тръбата от Турция до Сърбия

Третата фаза на пазарния тест за тръбопровода от Турция до Сърбия е успешна

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 February 2019 08:42 >
"Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската "Мет" са резервирали капацитета на тръбата от Турция до Сърбия
Източник: БТА
Теменужка Петкова
Новият газопровод, койтоще свързва турската със сръбската граница и ще струва над 2.7 млрд. лева ще се строи. По него ще се транзитира природния гъз по втората тръба на "Турски поток". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в енергийната парламентарна комисия.

"Има добра новина и тя е, че е приключил успешно третият етап на икономическия тест (Open Seasan)за капацитета на тръбите на входа от Турция и на изхода към Сърбия.

Вчера "Булгартрансгаз" обяви, че е признала за успешен икономическия тест по третата фаза на процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“.

Компанията даже вече е взела окончателно инвестиционно решение за реализация на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система в посока българо-сръбската граница, съгласно който тя ще сключи обвързващи споразумения с кандидатите, подали заявления.

Първата и втората фаза на теста не успяха да съберат оферти, които да резервират такъв капацитет, че таксите за него да покрият строителството на новите тръби.

Петкова каза, че след третата фаза 3 фирми са ангажирали 100% от обявения капацитет. Тя припомни, че според парвилата на ЕС 10% от капацитета на тръбите се запазва за свободен достъп (при входа на Турция) и 20% от капацитета на изхода към Сърбия. Петкова съобщи, че приходите на година ще бъдат 360 млн. лева и 7 млрд. лева за срока на експлоатация на тръбите.

Предстои подписване на договори с трите компании, които са резервирали капацитета за 20 години. Веднага ще бъдат подписани договорите с фирмите, които са резервирали капацитет, съобщи изпълнителният директор на "Булгартранс газ" Владимир Малинов. Това са "Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската фирма "Мет", съобщи пред журналисти той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ