Бюджетни тропици в ЕС

Канарските острови предлагат безброй плажове, спиращи дъха гледки и интензивен нощен живот на достъпна цена

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 January 2019 14:22 >
Бюджетни тропици в ЕС
ОЩЕ: Канарските острови са възприемани като синоним на морски курорт, но предлагат много повече
С падането на температурите мечтите за слънчеви плажове се засилват. Но в повечето случаи си остават блян, защото там, където е топло в зимните месеци, е скъпо. Но не е задължително да се разоряваме, за да откраднем малко летни моменти, и то в рамките на ЕС. Канарските острови, които са част от Испания, със своя тропически климат са едно такова кътче.

Вярно е, че географски са по-близо до Африка, отколкото до Европа, но организацията на пътуването дотам е елементарна. Няма визи, не се изисква събирането на организирани групи и дългосрочно планиране, каквито ще ни трябват за пътуване до Карибите например. С нискотарифните авиопревозвачи можете да стигнете до Мадрид за стотина лева и от там до Тенерифе за още толкова. Възможни са комбинации с различни междинни летища, авиокомпании и крайни точки, така че избор има.


Канарските острови са архипелаг от множество острови, но основните са седем. Името им идва не от птиците канарчета, а от порода кучета, селектирана за охрана на каторжници (от латинската дума за куче canis). Най-удобно е да наемете кола под наем и да обикаляте с нея различните острови с помощта на фериботните връзки. Билети за почти всичко можете да купите онлайн (корабчета, автобуси, лифтове), както и предварително да резервирате място за настаняване от букинг сайтовете. А места на прилични цени винаги има, защото Канарите са синоним за туризъм. Има „влакове за всички пътници“ – както суперлуксозни комплекси, така и евтини семейни хотелчета.

Най-населеният остров е Тенерифе, който е и най-голям. Това, което не бива да пропускате там, е изкачването на върха на вулкана Тейде, който се извисява на 3700 м от морското равнище. По-голяма част от изкачването можете да направите с автомобил или с организиран транспорт, а за последните около 1000 метра трябва да се използва лифт. Всичко това си заслужава, защото гледките, които се разкриват от върха, са неземни. Друга емблематична забележителност в Тенерифе са скалите Лос Гигантес, за гледката към които е издигната специална платформа.

Най-известният в туристическите брошури остров е Гран Канария с главен град Лас Палмас. Там са и най-популярните плажове на Канарите. Дюните Маспаломас са задължителна забележителност. Можете да ги съзерцавате от плажа Плая дел Инглес, който се намира непосредствено преди тях. Можете да им се насладите и на гърба на камила, защото се предлагат турове с екзотичните животни. Плажът Амадорес е сочен за най-добрия на острова – разположен е под стръмни скали, върху които са кацнали хотели, а водите му са тюркоазени и спокойни. Фарът Маспаломас също си заслужава времето. Не защото зад него се крие пленителна история, а просто защото там можете да си направите снимка на най-южната част на ЕС, която се намира на 1000 км от континента. На Гран Канария има и най-много възможности за купон – стотиците барове, кръчми и дискотеки задоволяват всякакви вкусове за музика, храна и напитки.

Ако на някакъв етап безбройните и красиви плажове на Канарските острови ви омръзнат – ако това въобще е възможно, имате подръка Ла Гомера. Освен че е най-слабо населеният остров на архипелага, той е и единственият, който не е бил вулкан. Но не това е най-важното за него, а фактът, че е дом на Парка Гарахонай. Резерват под закрилата на ЮНЕСКО, където ще видите папрати, останали непокътнати в развитието си от времето на динозаврите. Паркът с площ 40 кв. км е защитена територия, включваща една от последните оцелели в наши дни лаврови гори. Еднодневна екскурзия до остров Ла Палма пък ще ви позволи да видите Националния парк Калдера де Табуриенте. Ако сте любители на гмуркането, остров Ел Хиеро ще ви даде много възможности. Но остров Лансароте съчетава до голяма степен всичко от Канарите – там ще видите необикновените лунни пейзажи на парка Тиманфая, но и няма да забравите защо въобще сте тръгнали към Канарските острови, защото там се намира и една от най-красивите пясъчни ивици, плажът Папагайо.

В никакъв случай не може да се каже, че на Канарите е вечно лято. По това време на годината температурите са около 20 – 21 градуса, така че не очаквайте да се пържите. Но за мнозина точно такива климатични условия са много добри за морски туризъм, тъй като имат всички плюсове без минусите от постоянното потене. А и нека си го кажем – къде другаде ще намерите подобна почивка в зимните месеци с лична карта в джоба и без да се налага да теглите кредит.

Текстът е публикуван в брой 3/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ