Как да се държим на фирмен купон

Няколко съвета за избягване на неловки моменти и накърнена репутация по време на партито на офиса

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 December 2018 18:39 >
Как да се държим на фирмен купон
Източник: Shutterstock
Някои от годишните партита на компаниите вече преминаха, но много са насрочени за работните дни между Коледа и Нова година. Без значение дали ви допадат или не, има неща, с които трябва да се съобразявате, докато се веселите заедно с колегите. Най-малкото за да избегнете неловки моменти, или за да не станете обект на офисния фолклор през следващата година.

Как да се облечем
Най-общо казано, стилът трябва да е елегантен, единодушни са експертите по цял свят. „Това, че не сте в работно време, не означава, че трябва да сте с предизвикателни тоалети. Полите трябва да са до коляното, нищо не трябва да е твърде тясно, а дълбоките деколтета трябва да бъдат пропуснати“, казва специалистът по етикет Лиза Гротс пред Entrepreneur. Поканата за парти може да има специфичен дрес код и ако не можете да го разчетете, попитайте останалите колеги и се съобразете с преобладаващото мнение.

Как да пием
Купонът си е купон, но от това как се справяте с алкохола, често зависи репутацията ви във фирмата. Кариерният консултант Карлота Цимерман съветва да започнете, като ядете, преди да отидете на партито. Специалистите са категорични, че лимитът трябва да бъде две питиета. "Едно пиене те прави забавен, две те правят наивен, а три те превръщат в глупак", казва експертът по човешки ресурси Лаура Хендрик. Не си мислете, че колегите и шефовете ви няма да забележат, ако отидете 6-7 пъти до бара, независимо колко държите на алкохол. Все пак искате да бъдете запомнен с това колко очарователен сте бил, а не колко можете да пиете.

Как да разговаряме
Офис партитата изискват комуникационни умения - интроверт или не, вероятно ще бъдете принудени да говорите с хора, които не познавате толкова добре. Правилата за разговор са по същество същите като с пиенето - умереността печели. Не задълбавайте много и не бъдете твърде повърхностни. Подходящ е всеки комплимент, свързан с облекло, както и всяка тема, свързана с празниците, семейството или свободното време. Но не навлизайте твърде много в личното пространство и не обсъждайте разводи или здравословни проблеми. Използвайте празника, за да се свържете с колеги и да изградите работни взаимоотношения, ако ще са ви нужни в работата.

Кога да си тръгнем
След като сте имали възможност да пиете 1-2 питиета и да се включите в разговори, може да сте готови да се приберете вкъщи, или да продължите купона другаде с приятели. Ако сте във втората хипотеза, не споменавайте това на колегите си. Ако се притеснявате, че си тръгвате твърде рано, огледайте се наоколо и се опитайте да разчетете атмосферата. В повечето случаи трябва да се съобразите с мнозинството – напуснете, когато повечето хора си тръгват.

Кажете благодаря
Независимо дали партито ви е харесало или не, изразяването на благодарност е професионален и учтив начин да покажете, че признавате времето и парите, които са вложени в него. Преценете ситуацията и ако не е удобно да го направите лично, можете да благодарите с кратък имейл до шефовете. Това ще остави трайно добро впечатление у тях и ще им покаже, че оценявате усилията йм.

Текстът е публикуван в брой 51/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ