ГЕРБ, БСП, ИТН, ВМРО и отцепници от "Възраждане" овладяват най-големи общински фирми на София

Свалят дългогодишния шеф на Метрополитена Стоян Братоев, заменят ръководствата на останалите транспортни дружества и на "Топлофикация"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 July 2024 17:50 >
ГЕРБ, БСП, ИТН, ВМРО и отцепници от "Възраждане" овладяват най-големи общински фирми на София
Инж. Стоян Братоев
Мнозинството в Столичния общински съвет, съставено от групите на ГЕРБ, БСП, ИТН, двама отцепници от "Възраждане" и единственият съветник от ВМРО - Карлос Контрера, правят бърза чистка в управите на шестте най-големи общински дружества, като налагат назначаването на временни ръководства. На спешно заседание на цели три комисии - по инженерна инфраструктура, икономика и транспорт, бе взето решение за промени в бордовете на директорите на "Метрополитен", "Център за градска мобилност", "Топлофикация", "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт" и "Софинвест". Само комисията по транспорт и то с гласа на Ваня Григорова отхвърли предложението, но то ще бъде гледано утре на сесия на общинския съвет.

Спечелилата изборите в София коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" алармира както по време на тройното заседание, така и на извънреден брифинг в кулоарите на парламента, че новото икономическо мнозинство в СОС иска да овладее задкулисно и на тъмно най-големите дружества, управляващи милиарди. Те бяха предложили членовете на управителни органи с изтекли мандати да останат на постовете си, докато бъдат заменени с нови, които да са назначени с конкурс и да отговарят на ясни критерии за компетентност, опит и почтеност. Те поискаха поне време да се запознаят с биографиите на около 30-те нови временни членове на бордовете, за които се опасяват, че ще останат постоянни. 

Малцина членове на директорски бордове запазват местата си в офанзивата на новото управляващо мнозинство в СОС. Столичният Метрополитен обаче е подложен на пълна чистка, начело с дългогодишния му директор, инж. Стоян Братоев, с когото се свързват успехите в строителството и функционирането на столичното метро. Това възмути дори Ваня Григорова и затова тя гласува "против" като член на транспортната комисия. От ПП-ДБ-СС предупредиха, че в новопредложения борд няма нито един човек, който да разбира от тунелно строителство.

Столичният кмет Васил Терзиев, който за разлика от предшественичката му Йорданка Фандъкова не бе допуснат в комисиите за подбор на кандидатите, предупреди, че уволнението на инж. Братоев е атентат срещу софиянци. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ