Започна основният ремонт на Дунав мост при Русе

Той ще продължи 2 години, ферибот трябва да поеме част от тежкотоварния трафик

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 July 2024 13:29 >
Започна основният ремонт на Дунав мост при Русе
Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова даде началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе, съобщи БТА. "Ще се работи седем дни в седмицата с удължено работно време, но само в светлата част на денонощието, защото габаритът на моста и височината му са предпоставка за рискове и неблагоприятни ситуации", каза министърът. 
Тя се позова на изследвания на ведомството, че ремонтът няма да затрудни летния туристически сезон. За тази цел той започва само в първия 200-метров участък. 

"Статистиката показва, че няма да намалим трафика. Надяваме се фериботната връзка да започне да работи най-скоро. Ако свалим 30 на сто от тежкотоварния трафик през фериботната връзка, гарантираме нормален летен туристически сезон", каза още Коритарова. Тя заяви, че българската страна очаква румънските власти да изпълнят тяхното задължение, което са поели преди две години, подписвайки меморандума. 

"Ще се радвам да се съберем на това място, но да поставим началото на строителството на втори мост над река Дунав при Русе, а не да се радваме на основния ремонт на стария мост", каза кметът на Русе Пенмо Милков. 

По думите на посланика на България в Румъния Радко Влайков изграждането на нови мостове между двете държави не е въпрос толкова на пари, а на политическа воля, която българската държава има. 

От АПИ информираха, че строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като съоръжението няма да се затваря. Ремонтът ще се извършва две години, като на обекта ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Строителните работи ще се извършват в шест етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около четири и половина месеца за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ