Председателят на КФН: Корпоративните принципи на ОИСР са важни за развитието на България

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 July 2024 11:01 >
Председателят на КФН: Корпоративните принципи на ОИСР са важни за развитието на България
Корпоративните принципи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са важни за развитието на България и за нейното приемане в международната организация, а от друга страна те подпомагат икономическия растеж, подобряват корпоративното управление, насърчават социалната отговорност и гарантират спазването на закона. Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов по време на конференцията "Бъдещи предизвикателства и очаквания в небанковия финансов сектор".

Събитието е организирано от КФН и се провежда в Интер Експо Център в София. Сред темите на конференцията са напредъкът на компаниите в областта на ESG (екологични, социални и управленски практики - бел. ред.), предизвикателствата при въвеждането на DORA, както и предизвикателствата и възможностите, поставени от прилагането на MiCA

Според Атанасов принципите на ОИСР са в основата на това икономиката да е успешна. Корпоративното управление е в основата на всеки успешен бизнес, а също така дава принципите на етика, прозрачност и отчетност, които са ключово важни за дългосрочната стабилност, посочи той. 

По думите му живеем в свят на постоянни промени и многобройни предизвикателства и корпоративното управление е много важен инструмент. Атанасов акцентира върху европейския регламент за криптоактивите (MiCA) като посочи, че той ще окаже съществено значение и влияние по отношение на финансовия сектор. 

С MiCA се създава правна сигурност, регулаторна среда, в която крипоактивите ще намерят място в търговията, ще бъде преодоляна пропастта между традиционните финанси и криптосвета чрез ясни правила и принципи, отбеляза Атанасов. 

Той посочи също, че европейският регламент за дигитална оперативна устойчивост – DORA е ключова инициатива на ЕС по засягаща цифровите технологии във финансовите услуги.  

И двата регламента чукат на нашата врата, каза Атанасов. 

(От БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ