Реформатор спечели президентските избори в Иран

Масуд Пезешкиан е верен на Ислямската република, но търси конструктивни отношения със Запада

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 July 2024 12:52 >
Реформатор спечели президентските избори в Иран
Източник: Getty Images
Бившият министър на здравеопазването, кардиохирургът и реформатор Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран, предадоха световните агенции. Той е спечелил 16,384 млн. гласа или 53,6 % на втория тур. Съперникът му, консерваторът Саид Джалили, представител на иранския лидер във Висшия съвет за национална сигурност на републиката, е получил 13,538 млн. гласа или 44,3 %. 

Избирателната активност на втория тур е била 49,8 %.

Пезешкиан е деветият президент на Иран. В първата си реч след победата той увери, че ще "протегне приятелска ръка на всички", съобщава агенция Франс прес. Човекът, когото иранците наричат "доктора", потвърди лоялността си към Ислямската република, но призова за "конструктивни отношения" с Вашингтон и европейските страни, за да "изведе Иран от изолацията". 

"Ние няма да бъдем нито антизападни, нито антиизточни", заяви той. Новият президент обеща да преговаря директно с Вашингтон за подновяване на преговорите по иранската ядрена програма, които са в застой, откакто САЩ се оттеглиха през 2018 г.

"Ако успеем да вдигнем американските санкции, хората ще имат по-добър живот", смята той.

Във вътрешнополитически план Пезешкиан осъди използването на сила от страна на полицията за налагане на задължителното забулване на жените. "Ние се противопоставяме на всяко насилствено и нехуманно поведение, особено към нашите сестри и дъщери, и няма да позволим подобни действия", подчерта новоизбрания президент.

Още през 2022 г. той се изказа срещу липсата на прозрачност от страна на властите по случая с Махса Амини, която почина в ареста, след като беше задържана от нравствената полиция за нарушаване на строгия код за обличане на жените.

Никой нямаше да заложи на този депутат от Табриз, голям град в северозападен Иран, когато кандидатурата му беше приета от Съвета на пазителите заедно с още петима кандидати, всичките консерватори, отбелязва АФП. Баща, отгледал сам три деца след смъртта на съпругата си и другото си дете в автомобилна катастрофа през 1993 г., той се самоопределя като "глас на безгласните". 

Масуд Пезешкиан олицетворява надеждите на милиони иранци, които искат по-малко ограничения на социалните свободи и по-прагматична външна политика, отбелязва от своя страна Ройтерс. Пезешкиан успя да спечели с гласовете на избиратели предимно от градската средна класа и младежите, които бяха силно разочаровани от годините на репресии в областта на сигурността, които задушават всяко публично несъгласие с ислямистката ортодоксалност.

Преди изборите 69-годишният кардиохирург обеща да насърчава прагматична външна политика, да намали напрежението във връзка с прекратените преговори с големите сили за съживяване на ядрения пакт от 2015 г. и да подобри перспективите за социална либерализация и политически плурализъм.

В рамките на иранската двойна система на духовно и републиканско управление президентът не може да направи съществена промяна в политиката по отношение на иранската ядрена програма или подкрепата за въоръжените групировки в Близкия изток, тъй като върховният лидер аятолах Али Хаменей има пълното право на глас по най-важните държавни въпроси. Въпреки това президентът може да влияе върху тона на иранската политика и ще участва активно в избора на наследник на Хаменей, който вече е на 85 години.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ