Към нови избори: ГЕРБ няма да подкрепи друг мандат, ДПС връща втория (обновена)

Трусовете в движението продължават с още един изключен депутат

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 July 2024 16:52 >
Към нови избори: ГЕРБ няма да подкрепи друг мандат, ДПС връща втория (обновена)

Няма да участваме повече в преговорите за съставяне на правителство, потвърди пред медиите в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ден след като предложеният от партията му кабинет не получи подкрепа. Също в четвъртък съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че втората по численост парламентарна група ще върне веднага втория мандат и призова президентът да не бави връчването му.

Трусовете в ДПС продължиха с изключването на още един депутат от групата и публична критика срещу Пеевски от втория съпредседател на партията, Джевдет Чакъров. Самият Пеевски отрече разрив с Ахмед Доган, въпреки че ден по-рано отказа да изпълни препоръката на почетния лидер на ДПС да не се гласува за кабинет на ГЕРБ. А един от 30-те депутати от групата около Пеевски се отрече от гласуването си.

Борисов: Отиваме на избори

Още вчера стана ясно, че отиваме на избори, каза в четвъртък Бойко Борисов и отново подчерта, че ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, дори да отиде при „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ако втората по численост парламентарна група се разцепи.

„Името Борисов и Пеевски като комбинация рухна“, каза още лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА. „Няма да ви позволя да връзвате две имена, само за да ви оживеят плакатите или билбордовете“, каза той. При гласуването в сряда, освен от групата на ГЕРБ, проектокабинетът на Борисов беше подкрепен единствено от 30 депутати от ДПС начело с Делян Пеевски. 14 народни представители от монолитната до момента група на движението гласуваха против, както ги призова почетният председател на ДСП Ахмед Доган чрез депутата Рамадан Аталай. Джейхан Ибрямов натисна бутон „въздържал се“, но по-късно обяви, че заради технически проблем не е могъл да гласува „против“.   

В отговор на въпрос има ли опасност за националната сигурност от евентуално разцепване на ДПС, Борисов отговори: „Докато е ГЕРБ, докато има в него много български мюсюлмани, няма никаква опасност“. По думите му случващото се в движението са вътрешнопартийни неща, които е имало и в други формации, включително и ГЕРБ, визирайки разрива с втория човек в партията Цветан Цветанов преди няколко години.

Трети изключен депутат от ДПС

Трусовете в парламентарната група на ДПС в четвъртък продължиха с поредното изключване на депутат от групата – Джейхан Ибрямов. Той е съпруг на дългогодишната лична секретарка на Ахмед Доган Биршен Ибрямова, уволнена наскоро от централата на партията от Делян Пеевски. Решението е взето с 30 гласа и без нито един против или въздържал се, което означава, че е взето от групата депутати около Делян Пеевски, които имат мнозинство.

Това е третият изключен от групата, след зам.-председателката на партията Айсел Руфад и дългогодишният депутат Рамадан Аталай. Двамата остават като независими депутати, за разлика от още един дългогодишен народен представител – Филиз Хюсменова, която сама напусна ПГ на ДПС и парламента.

И в четирите случая решенията идват след декларации срещу съответните депутати от областните организации на движението в избирателните им райони. Това послужи като аргумент за Делян Пеевски да обяви, че не той изключва депутати, а прави каквото искат местните организации. „Искам да се чуват регионите. Когото не харесват хората, не искам да е депутат, не искам да се бърка в организациите и да потиска хората“, каза Пеевски и отрече да се готви чистка на 14-те депутати, които не се съобразиха с решението на мнозинството в групата да се подкрепи правителство на ГЕРБ.

Съпредседателят Чакъров проговори, критикува Пеевски

Също в четвъртък съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който досега не се изявяваше пред медиите, но гласува в унисон с призива на Доган срещу кабинет на ГЕРБ, за първи път публично критикува колегата си Делян Пеевски.

„В групата на ДПС има напрежение, защото колективните органи трябва да работят. Да се надяваме, че няма да има разцепление, ще видим процесите, които са в ход. Трябва да надделее разумът“, коментира пред журналисти в парламента Чакъров. Той заяви, че единството и силата на ДПС трябва да бъдат запазени, но трябва да се променят принципите на управление в партията, защото по думите му се е видяло, че едноличното управление води до тези процеси. 

"Нека да видим процесите, от вчера видяхте - има натрупано напрежение, видяхте и начина, по който гласувахме. Ние споделихме позицията, която представи почетният ни председател д-р Ахмед Доган. Съображенията за това бяха, че, да, г-н Росен Желязков е една прекрасна кандидатура в интерес на истината за министър-председател, но не е нормално в една страна членка на ЕС да няма никакъв преговорен процес – да се види дали програмите съвпадат, ако не в цялост поне частично, да има ясно набелязани цели", отговори той на въпрос дали има разцепление в ДПС. 

Пеевски: Разумът е с г-н Доган да бъдем заедно

ДПС ще бъде монолитно и няма да се разцепва, каза малко по-късно, отново в кулоарите на парламента, Делян Пеевски. „Може да сме имали различия по тези теми с господин Доган. Прибързана радост на проруските и другите партии - ДПС ще бъде монолитно и с г-н Доган, както двамата сме го правили, ще върви напред и ще има все по-добри резултати“, заяви Пеевски.

„На никого няма да позволим да цепи и да интригантства. Имам различия към определени хора. Разумът е с г-н Доган да бъдем заедно, ДПС няма да се разцепи“, каза още той. Какво е мнението на Ахмед Доган не е ясно, защото от началото на трусовете в ДПС досега той не се е изказвал лично. 

Относно споделените отговорности с другия председател, Пеевски каза, че Джевджет Чакъров има точни функции, които са ясно профилирани. 

Междувременно депутатът Ердуан Мехмед се отрече от вота си. В четвъртък сутринта той е изпратил писмо до председателката на парламента Рая Назарян, в което пише: "Изричната ми воля бе да гласувам "против" направеното предложение за избор на кабинет и министър-председател, поради което моля да бъде уведомен техническия отдел на Народното събрание и да бъде отразена направената промяна".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ