Годишната инфлация в ЕС и България се ускорява през май

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 June 2024 14:21 >
Годишната инфлация в ЕС и България се ускорява през май
Източник: Shutterstock
Темпът на повишаване на потребителските цени в Европейския съюз нарасна леко през май - до 2,7 на сто на годишна база, спрямо 2,6 на сто, отчетени за април. За същия период в еврозоната годишната инфлация достига 2,6 на сто през май в сравнение с 2,4 на сто през април. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, изчислени спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) и публикувани днес на страницата на агенцията.

През май 2023 г. годишният ценови темп в ЕС бе 7,1 на сто, а в еврозоната - 6,1 на сто, припомня Евростат.

И в ЕС, и в еврозоната инфлацията на месечна база - през май спрямо април 2024 г., достига 0,2 на сто.

В България инфлацията на годишна база, измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени, се е ускорила до 2,7 на сто, докато през април бе 2,5 на сто. За последен път годишната инфлация в България бе равна или по-ниска от инфлацията в ЕС през август 2021 г., сочи справка на БТА в базата данни на Евростат.

На месечна основа обаче потребителските цени у нас са останали на равнището, отчетено за април.

Най-ниска годишна инфлация през миналия месец са регистрирали Латвия (0 процента), Финландия (0,4 процента) и Италия (0,8 процента), а най-висока - Румъния (5,8 процента), Белгия (4,9 процента) и Хърватия (4,3 процента). В сравнение с април годишната инфлация се понижава в единадесет страни членки на ЕС, остава без промяна в други две и се повишава в четиринадесет страни.

През май най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната има секторът на услугите (+1,83 процентни пункта - п.п.), следван от хранителни продукти, алкохол и тютюн (+0,51 п.п.), неенергийни промишлени стоки (+0,18 п.п.) и енергия (+0,04 п.п.).
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ